Google

Translate blog

onsdag 30 juli 2008

Människan är sig lik genom historien. Förtryckaren finns inom oss alla.


Den heliga Birgitta kom från en av Sveriges mest välbeställda familjer och slutade sin karriär som helgon postumt och grundare av Vadstena kloster men det var hennes dotter som blev första abbedissan på Vadstena.

Birgitta hade många teologiska uppenbarelser som saknade en vetenskaplig förklaring. Fast påven var negativ till kvinnoorganisationer godkände han likväl att Birgitta fick grunda en klosterorden.
Av rädsla för hennes uppenbarelser eller av tron på henne som helig person vet vi inte.
Men uppenbarelserna påverkade och uppmärksammades även i Påvens residens.

Det finns en hel del skrivet om henne och konstigt vore det annars då hon kan ses som en av Sveriges mest kraftfulla kvinnor genom den svenska historien. Vi ska hålla i minnet att under den tid hon verkade var samhället i betydligt större utsträckning en stat av män än vad det är i dag. För att komma fram under 1300 talet för en kvinna behövdes det betydligt mer själslig styrka än vad som behövs i dag.

Läs gärna hennes biografi många har skrivet den eller varför inte hennes egna skrifter.

Nu till något helt annat som uppmärksammats i dagarna.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155785

Jag har tagit upp det många gånger i min blogg och tecknen hopar sig. Tecknen på en omänsklig segregerande människosyn och politik som vi inte upplevt som rumsren sedan
30-talets Europa och vilken nådde sin kulmen i Tyskland under andra världskriget. Uppfattningen att människor är olika och ska behandlas olika. Segregationstanken och bekämpningen av oliktänkande eller utseendeolika. Vi har segregationen av svenska folket under Alliansen som ser det som självklart att bekämpa sjuka och arbetslösa för att få ner arbetslösheten. Man sätter människor i fack där det mesta är tillåtet när det gäller att behandla dessa.

Vi har sett det många gånger i historien. Resultatet blir förakt för den som inte passar in i den norm som gäller i samhället och när då staten är den som för fram denna uppfattning i sin agenda då är vi nära vad som hände under Hitlers tidigaste ledning. Utrotning av oliktänkande eller de som ses som misslyckade kom sedan som ett brev på posten. Vad som händer i Italien, det gamla facistfästet under Mussolini, visar än tydligare det människoförakt som uppstår vid en politik av detta slag som börjat se dagens ljus där.

Sverige ligger inte långt efter de första stegen är tagna genom utanförskapande politik av det slag som nu förs i vårt land. Historien förskräcker men går det att stoppa? Nej, säkert inte! Människan är för grym för detta.

Ge människan vapen för segregering och alla problem i ett samhälle läggs då på de som segregeras. I Sverige misstänks numera ex alla som får något bidrag för överlevnad som presumtiva fuskare. Det ger då mandat att behandla dem efter behag av staten och dess lakejer, försäkringskassa, socialbyråer m.fl. och människor i gemen får då intryck av att
detta är bra och rätt och gynnar alla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu kommer ju priderörelsen på bred front i sin påfågelutstyrsel med piskor och uniformer, och ve den som tycker annorlunda, så visst repteterar sig historien i olika skepnader.

Rolf sa...

Ja tyvärr är människan sig lik det en generation lärt sig blir fel upprepar nästa. Ett bra exempel på detta är krig.