Google

Translate blog

onsdag 2 januari 2008

Luften och dess förtätningar

Är enligt filosofen Anaximenes förklaringen till allt. Luften är urämnet av vilket allt är uppbyggt. Anaximenes levde för cirka 2500 år sedan och att luft kunde vara urämnet förklarade han med följande: Luft förtätas till vatten. Genom avkylning av vatten uppstår is och om denna förtätas än mer uppstår jord och vid olika slag av ytterligare förtätningar får vi allt som existerar. Vid förtunning blir slutämnet eld.

Hur kan man se på denna teori. Riktigt sann är den knappast. Men man kan ändå se luft eller atmosfär som något som påverkar livet till hög grad och även oorganiskt material. Erosion av vind och vatten känner vi till. Förtätningar av luft kan vi se som luftföroreningar och det är vanliga tillstånd idag i vår atmosfär.

Luften är även en effektiv spridare av virus och bakterier. Rörelser i atmosfären har även blivit vanligare. Riktigt kraftiga rörelser ser man snart dagligen i medierna genom att ökningen av stormar och dess styrkor vilket troligen har samband med miljöförstöringen.

Vad kan vi kalla vår tid om inte luftföroreningens yttersta tid. En förorening vi människor hänsynslöst och omoget sysselsatt oss med sedan lång tid tillbaks i vinningssyfte. Läs, billigast möjliga produktionssyfte i vinstbegärssyfte.

Avtal som Kyoto och andra miljömöten resulterar oftast enbart i fina omskrivningar och mål. Mål är förhoppningar om att en viss lag eller premiss ska ge ett resultat som har samband med ett beskrivit och undertecknat mål Men det garanterar inget utan är bara ett mål. Ungefär som ett fotbollslag som har som mål att vinna en turnering och hoppas nå detta. Alla mål nås inte och miljömål fodrar överstatlig hjälp många stater måste arbeta mot samma mål oberoende av om detta drabbar statsfinanserna eller konkurrens med andra stater negativt och blir ekonomiskt negativt för de egna innevånarna. Hur många tror då att målen nås eller ens alltid delmålen.

Hur se då den miljö ut som vi idag borde göra allt för att rädda för mänsklighetens egen skull utan hänsyn till kapital eller maktförändringar (läs gnidenhet). Ja det kan man läsa om här.

Anaximenes ansåg allt uppkommit ur luft. Tja, en sak kan vi dock vara överens om med honom och det är atmosfärens betydelse för jordiskt liv utan atmosfär och utan ren atmosfär så är livet dömt att utplånas som vi ser det.
http://www.vtaide.com/png/atmosphere.htm