Google

Translate blog

fredag 4 januari 2008

Förändring är omöjlig!

Detta påstod Parmenides en gång för länge sedan. Det som är kan inte försvinna. Det som inte finns kan inte finnas och inte heller tänkas. Med förändring menade han att något försvinner eller uppstår ur intet.

Troligen har ingen människa upplevt detta. Så långt kan vi därför vara överens med honom. Att något som finns däremot förändras anser vi däremot som något som kan upplevas dagligen. Men även detta ansåg Parmenides som omöjligt om man såg frågan intellektuellt och inte utifrån våra sinnen. Kanske det förklarar varför en del som lyssnade till hans lära en gång mumlande gick ifrån föreläsningen när dessa idéer kom på tal.

Att något inte försvinner utan omvandlas till andra slag av materia eller energi är en fysisk realitet. Inget försvinner i tomma intet.

Parmenides hade däremot svårt för att förklara sin teori. Förändring är en logisk omöjlighet påstod han. Men själv såg han förändringar, äpplen som ruttnade m.m. Erosion är ett annat bevis för förändring. Men sa han: vi måste tro på att förnuftet har rätt och att våra sinnen bedrar oss.

Ja inte många lyckades förstå hans tankegång då och även i dag är den svår att förstå. Men det är var och en fritt att försöka förstå och tolka idén efter eget huvud. Det enda jag kan se som evigt och oförändrat genom tiderna är Gudstanken där evigheten ingår som begrepp och tanke. Gud är evig och oföränderlig. Ur detta kan tanken om det konstant oföränderliga ha uppkommit.

Ska vi se på något som snart förändras är det teven som enligt en del snart kan bli med tredimensionell bild utan att man för den delen behöver använda särskilda glasögon för att se det på skärmen och uppleva detta. Men jag undrar då hur små barn eller ex hundar kommer att reagera när händer ses komma ur skärmen sträckta mot dem och även annat. Reaktioner av skräck och annat slag kommer säkert att bli vardagsmat i barn och husdjursfamiljer.
http://www.merl.com/projects/3dtv