Google

Translate blog

söndag 6 januari 2008

Vecka 1:2008 Upplevelse

Denna vecka har det på tv visats ett inslag på tre bortglömda fartygskatastrofer i Östersjön som slår Estoniakatastrofen med hästlängder. Då de inträffat stod det inte mycket om dem i tidningarna. Wilhelm Gustloff, General von Steuben och Goya som sänktes av sovjetiska ubåtar i slutet av andra världskriget. Tyskhatet var stort då och kanske det därför kom inte togs upp så mycket i media att nära 20000 tyskar omkom den gången på havets botten.


Det var efter tyskarnas nederlag i Stalingrad som ryssarna tog en gruvlig hämnd på den tyska befolkningen på sin marsch mot Ostpreussen. 1945 blev tyskarna tvungna att fly längs med Östersjön till Tyskland 2 millioner tyskar försökte fly den vägen.

Själv läste jag för några månader sedan boken: Dödens hav-1945 av Clas-Göran Wetterholm och fick då för första gången kunskap om dessa katastrofer som få känner till. Varför är en gåta. Jag har under en längre tid läst mycket böcker om andra världskriget och förundrats över de hemskheter som då manifesterades. Det är svårt att förstå men man kan kanske se det som att när orättvisor mellan klasser och stater finns kan en grogrund för de mörka sidorna i människan få fotfäste och då finns ingen gräns för vad som kan hända eller hur människor kan behandla varandra. Jag tänkte på detta i veckan efter att ha sett teve programmet vrakletarna där man tog upp dessa skepps tragiska öde.
Wilhelm Gustloff, bild från;
http://vrag.dk/vrag/wilhelmgustloff.htm
10000 omkomna.




General von Steuben bild från;
http://www.skovheim.org/worldwide/baltic/steuben/steuben.htm


Goya bild från;



Jag har som sagt läst mycket om den tiden och även fascinerats och förundrats över hur kvinnor kunde vara så grymma under denna tid som de var. Se länk om SS-kvinnor.
http://www.auschwitz.dk/Women/index.htm

Jag har även lyssnat på musik från den tiden och försökt förstå tidens anda men ej lyckats, se denna länk, där man gratis kan lyssna på mycket av den tidens musik.
http://www.ingeb.org/WWII.html

Nog är det värt att tänka på och försöka förstå. Men att lyckas med detta är nog inte möjligt. Jag kan eller kunde inte det så jag har numera slutat läsa böcker från den tiden då jag inte kom längre i förståelse.

En annan lite mer mystisk händelse har jag upplevt i veckan. När jag tog en promenad en tidig morgon och gick förbi ett bostadskvarter där allt var tomt och tyst hörde jag följande ord högt och ljudligt tre gånger i följd. En äldre hes kvinnoröst som sa: Jag är inte här än, jag är inte här än, jag är inte här än. Då min övertygelse är att spöken eller annat oknytt inte finns så är min förklaring av denna upplevelse och en del tidigare jag haft följande. Där en tragisk eller stor känsloupplevelse ägt rum finns känslan möjlig att uppleva för vem som helst i repris om denne är mentalt känslig eller i ett visst stämmoläge. Man kan se det som att händelsen är inspelad och kan spelas upp åter och åter om man är på rätt frekvens psykiskt. Detta är inte samma sak som spöktro. Så lämnar vi denna veckas upplevelse.

Empedokles eld, luft, vatten och jord

Empedokles var först med att dela upp materian i fyra element, eld, luft, vatten och jord. Olika blandningar av dessa ämnen blev till allt det vi har i vår värld. Denna idé fanns sedan kvar långt fram i historien och över hela medeltiden. Därmed var han föregångaren till en tanke som höll många år och som påverkade forskning och framtida tänkare på alla områden. Olika blandningar av dessa urelementet gav upphov till allt vi ser och kan ta på. Alla substantiv kan vi utrycka det som. Det finns nog inte många som inte hört talats om dessa fyra element.

Idag är den aktuellaste tanken inom området att allt är uppbyggt av strängar. Strängteorin har visat sig kunna förklara det mesta av verkligheten. Med denna teori får vi ett antal extra dimensioner förutom de vi har idag. Det är en tankeväckande teori och den intresserade kan på denna länk läsa om det aktuellaste inom detta området.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%A4ngteori Rekommenderas för dig som funderar över verkligheten och allts tillblivelse!!!!

I dagarna har vi också i pressen sett bilder från framtidens gatubelysning? Energisnåla armaturer som kallas soldrivna träd men som ser ut som något tagna ur en science fictionfilm. Men säkert kan vi vänja oss vid dessa konstiga träd lika väl som våra förfäder vande sig vid konstgjorda stolpar med armatur med glödlampor den gången elen kom. Vem ser inte lite nostalgiskt på de gatlampor i dag som har formen av en vitsippa de är snart borta men var den vanligaste gatlampan för bara något årtionde sedan.