Google

Translate blog

onsdag 9 januari 2008

Atomlärans fader och Böter



Bild från; web.ims.demokritos.gr/IPPW-3/
Demokritos levde för knappt 2500 år sedan. Han ansåg att urmaterian, det allt var uppbyggt av var små odelbara partiklar som han namngav atomer. Så länge sedan är det som man började tala om atomer. Sedan är det en annan sak att hans lära inte slog igenom, utan eld, luft, vatten och jord var den accepterade läran under många århundraden framåt. Men det blev Demokritos teori om atomer som till slut vann över elementläran. Och även idag talas det om atomer.

Rosa Parks kommer ni ihåg henne? Det var den färgade kvinna som dömdes 1955 i Alabama för civil olydnad till böter. Hon hade på den tiden vågat ha fräckheten att inte resa sig och lämna plats på en buss för en vit man när denne steg ombord. Ja det var USA då något bättre har det blivit i rasfrågan tror jag, öppet finns inte riktigt lika strikta raslagar längre och böter utdöms inte längre för färgade som inte lämnar plats för vita på bussarna i Alabama.
http://www.achievement.org/autodoc/page/par0bio-1


Det finns platser på vår planet där böter döms ut för svårförståeliga brottslagar. I Turkiet har finns rättsfall där personer dömts till böter för att ha använt de förbjudna bokstäverna Q, W, och X på plakat. Kanske något att tänka på för oss svenskar om vi skriver vykort hem på vår semesterresa i landet. För nog gäller förbudet även oss om nu en nitisk posttjänsteman ser vad vi använder för bokstäver på baksidan av våra vykort. Så vi får låta bli att skriva hem till Wallenberg, Quisell eller till adressater som bor i Laxvik etc om vi inte ska riskera böter. Ha en ljuv dag vad nu detta innebär.