Google

Translate blog

fredag 11 januari 2008

Gorgias ville påverka


Bild från
http://www.agorapublications.com/plato_gorgias/
Vad som är rätt eller fel är betydelselöst. Vad som betyder något är hur man övertygar någon om vad som är rätt eller fel. Detta var något som sofisterna som var duktiga retoriker diskuterade. De var ordvrängare i stor skala och kan nog ses som de första politikerna som lärde ut hur man kan vända kappan efter vinden för att få sina idéer accepterade.

Personer av detta slag är historien full av. Massrörelsers galjonsfigurer som lurat massorna till krig och fördomar för egna syften i alla tider nu som då. Det kan man dagligen se i medierna.
Fördomar mot arbetslösa som arbetsskygga, fördomar mot invandrare som att de tar för sig av det sociala skyddsnätet som snart är borta mm mm. Människan är sig lik genom historien. När något verkar problemfyllt är detta ofta skapat för att ge fullmakt för förändring i syfte att ge mer makt och fördelar för någon grupp i samhället (politiskt ställningstagande) och då skapas syndabockar som det ska vara möjligt att håna och skylla allt på. Så har det varit tidigare, judar under andra världskriget, i dag de arbetslösa och invandrare om man ser till Sverige. Verklighetsförfalskning har blivit vardagsmat och har så alltid varit.

Ja allt har en gång haft sin början och människor är sig lika från tid till annan. Hade exempelvis grekerna under antiken ansett sig behöva ångmaskinen som då uppfanns hade vi haft en teknisk revolution redan då. Men de ansåg maskinen onödig då de istället ansåg slavar som en självklar arbetskraft.

En mycket bra länk om Grekland för att lära lite om dess historia är denna.
http://chapman.karlskrona.se/~komvux/itis/grekland.pdf