Google

Translate blog

söndag 13 januari 2008

Sokrates o ett tips till en bättre ekonomi




Bild från http://www.istockphoto.com/file_closeup/?id=1620882&refnum=372328

Förlösande samtal i form av att ge sken av att inte veta något och ställa frågor och motfrågor var Sokrates sätt att starta ett samtal som hade till mål att visa att alla har en medfödd kunskap om allt. Det handlar om att förlösa denna för att bli en god och dygdig människa vilket Sokrates ansåg vara möjligt genom dialog.

Man kan se det som början av psykologin. Då det även inom detta gebit handlar om att förlösa insikter för att förstå sin situation för att därefter hitta nya mål för att gå vidare i livet.

Läser i pressen att butikerna tjänar storkovan på försäljning av plastkassar över en milliard håvas det in årligen. Det var bättre förr, då fick man gratis kassar i matvarubutikerna när man handlade, undrar just när även frys och fruktpåsarna som man lägger varor i under handlingsrundan i butiken blir avgiftsbelagda.

Men sedan kan man som japanskan här använda egna kassar att ta hem varorna i. Då slipper man kostnaden.
Själv har jag investerat i tygkassar för 10 kr styck och har inte köpt plastkassar på några år nu och det har blivit en bra besparing.

En annan fördel med dessa är att en tygkasse inte skär in i handflatorna vid bärande av tung vikt vilket plastkassarna gör. Man riskerar knappast heller att kassen plötsligt går sönder när man bär den under en längre promenad med matvaror. Det löser problemet med dyra kassakostnader. Ett ekonomiskt tips som kan ge en hel del årligen i hushållsbudgeten som man kan ha roligare för än att handla kassar i tid o otid.