Google

Translate blog

söndag 20 januari 2008

Plotinos och Jesus


Vi kunde fått nyplatonismen som världsreligion istället för kristendomen om inte Roms kejsare bestämt sig för kristendomen. Nyplatonismen var en stor religiös inriktning i Rom på denna tid och kristendomen sågs som en farlig konkurrent till denna.


Men nu blev det inte så utan istället blev det kristendomen och romerska kejsare som blev både påvar och kejsare i samma person. Från början var det en politiskt ställningstagande att kristendomen vann denna kamp. Mycket beroende på att kristendomen spreds snabbt till de fattiga i riket och höll på att bli en maktfaktor som kejsaren ville kontrollera.


Våld hade inte löst problemet så kejsaren den gången såg till att kristendomen blev en statsreligion och huvudet för denna skulle kallas påve och så utnämnde kejsaren sig till påve för kyrkan. Kejsaren hette Konstantin och levde på 300 talet. Han deltog i ett inbördeskrig om makten och såg under kriget en dag ett kors på himlen. Det var det tecken han ansåg bevisa att kristendomen skulle införas i romarriket.

Målet i nyplatonismen var annars att frigöra själen från det jordiska och uppleva den allomfattande gemenskapen med världsanden. Världsanden var inte som i kristendomen en levande Gud utan mer en övermänsklig kraft som man skulle sträva efter att uppgå i.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plotinos

Så slumpen och vissa människors beslut har påverkat mänskligheten inom många olika områden i historien. Och även dagens människor är påverkade och lever utefter beslut och upptäckter och uppfinningar som en gång togs som sanningar och hjälpmedel för människan och hennes liv. Anledningen till att just ett beslut togs eller en uppfinning antogs istället för en annan var många gånger slumpmässiga. De med de rätta kontakterna fick sin uppfattning till sanning medan de som inte kunde framföra sin idé inte fick samma gehör oberoende om den var bättre. Världen och verkligheten är förunderlig. Ett exempel från vår tid är VHS bandet som fastän det var sämre än konkurrenten betamax. Här var det hård marknadsföring som var avgörande.

Kristendomen i sig som blev en världsreligion har sedan uppdelats i många olika riktningar med en gemensam kärna. Detta är inte så konstigt då texterna lästs genom århundranden och kunnat tolkats subjektivt. Därför har starka ledare kommit som lyckats övertyga människor om sin tolkning av texterna. Därför finns så många frikyrkliga förbund, religiösa sekter och uppdelningar av kristendomen i stora religioner som katolicism och protestantism för att ta några exempel. Därefter blev och blir människor förvirrade och många kan inte tro på något inom detta. Andra söker svar i österns meditationer eller trosinriktningar.


Vi har fått en förvirrad mänsklighet inom religionsområdet. Undrar just hur världen sett ut om Plotinos blivit lika känd som Jesus och nyplatonismen blivit en världsreligion.