Google

Translate blog

torsdag 24 januari 2008

Rubba inte mina cirklar



Archimedes tog sig en dag ett bad i ett av de offentliga badhusen. Han lät kroppen sjunka ned i det till brädden fyllda badkaret och observerade att ju större del av kroppen som sänktes ned i vattnet desto mer vatten rann ut. Plötsligt slås han av en snilleblixt!

Han störtar upp ur karet och springer glädjestrålande och spritt språngande naken ut på gatan och ropar:”Heureka! (Jag har funnit det).
http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/archimedes.shtml

Detta hände på 200 talet före kr. i staden Syrakusa och upptäckten var formeln att en i en vätska nedsänkt kropp påverkas av en lyftkraft som är lika stor som tyngden av dem undanträngda vätskemängden. Detta kallas Archimedes princip ännu i dag.

En annan historia om honom är att hans fanatiska intresse för matematik viken även orsakade hans död. Det berättas om att när romerska soldater intog Syrakusa satt Archimedes på stranden och begrundade några cirklar han ritat upp. Irriterat sa han till soldaterna som närmade sig: Rubba inte mina cirklar. Då högg de ner honom och så slutade livet för en av alla tiders mest kända matematiker.

I dagarna funderar jag på om historien återupprepar sig. Jag tänker på hur vi långtidsarbetslösa segregeras och utanförskapas genom dagens politik. Lägre a-kassa samtidigt som de jobbande massorna får jobbbskattebidrag, Inte får man lättare jobb för det. At söka jobb innebär inte att man får jobb. Inte för äldre långtidsarbetslösa, sjuka eller pensionärer vilka i dag är de som misshandlas och diskrimineras. Men inte har några oroligheter eller missnöjesyttringar uppstått i stor skala för det i Sverige.

Skillnad är det i Frankrike här skulle det ha protesterats vilt om en svensk diskrimineringspolitik Oroligheterna bland de fattiga och utsatta i Frankrike har ofta skett och även bland bönder.. För två hundra år sedan var Europa också oroligt efter det att fattiga fransmän gjort uppror. Kan vi se början på något liknande igen.


Oroligheter som börjar med en ny fransk revolution och som sedan sprider sig och påverkar Europa i sin helhet mer eller mindre. Ja otroligt är det inte vi har en stor segregation och en stor arbetslöshet. Och att tålamodet till slut avtar hos segregerade är inte konstigt utan väntat. Så har skett många gånger genom historien men inte har de styrande lärt sig något av det.