Google

Translate blog

söndag 9 mars 2008

Resor ger knappast upplevelser värda besväret


Vecka 10 upplevelse. I dag är samhället så snabbt föränderligt att inga fasta värden snart finns kvar. Att lära för livet har ersatts av livslångt lärande.


Förändringar kommer snabbare och snabbare vi hinner inte lära nytt förrän vi får lära om. Förändringshysteri till glädje för ingen ser vi i smått som stort. Tänk på en sådan liten detalj som när Rapport och Aktuellt efter många år bytte kanal. Förändring som är totalt meningslös. Ja eller Bingolotto som var en succé skulle byta programledare o kanal till katastrof för tittarantalet. Ja listan kan göras lång. Inte har ex Jeopardy fler tittare nu när Härenstam fått kicken från programmet?


Kommuner hittar på den ena förändringsdetaljen i smått som stort. Har du varit borta några år från din hemstad och kommer tillbaks kanske du får svårt att hitta i den. Förändringar har skett.


Resehysterin graserar. När någon får pengar över och får frågan vad ska du använda dem till blir svaret ofta att resa.


Listan kan göras lång, oron och upplevelsehysterin ökar. Men ger den tillfredsställelse. Nej enbart tillfällig, snart kommer behovet av att uppleva mer och fler upplevelser.


Hur var det förr. Jo stressen var mindre och kontrollen på verkligheten större. Man föddes och dog oftast i samma socken. En socken är betydligt mindre än en kommun. Det är som en by ungefär med dess omgivningar på landsbygden. Många var aldrig utanför denna under hela sitt liv.


Man lärde sig lantarbete, vilka som bodde där och hur de var, man hade namn på varje skogsbacke, hage, kulle, stuga, mosse och plats överhuvudtaget. Man visste var fisken stod i sjön eller bäcken, var djuren hade sin gång i skogen och man kunde tyda vädrets tecken.


Det man lärde sig som barn hade man nytta av hela livet. Att lära om behövdes inte. Tryggheten var att hela tiden veta på ett ungefär vad som skulle ske dag för dag. Detta skapade ro i själen och stress var ett okänt begrepp för många man arbetade dagarna långa med något men hade ändå tid att ta sig ett samtal med grannen när andan föll på.
Man hjälptes åt med allt. Visst fanns det utstötta mm. Men i det stora hela var det en lugn tillvaro. Inga överraskande ljud , inga maskiner , bilar eller radioapparater störde människor och djur. Det var lite av idyll som vi idag ser det.


Har vi det bättre i dag? På plussidan är självklart i dag sjukvården. Men i övrigt är jag tveksam på om vi fått det bättre. Förändringshysterin är omänsklig. Resandehysterin är jag tveksam till. Jag anser att de som levde i samma bygd upplevde lika mycket i smått som de som resor över hela världen i dag upplever i stort. Människan upplevelsesinne kan bli lika tillfredsställt och bättre bearbeta små upplevelser än stora som kan bli övermäktiga och svårförståeliga kulturellt sett.


Jag menar att den som bodde på samma plats och aldrig lämnade denna under sin livstid kan ha fått samma upplevelsekick av att en dag se en ny myrstack byggas på en ny plats som en som i dag på en resa upplever Egyptens pyramider. Människan i dag är Blaise man har upplevt för mycket och behöver fler och större kickar hela tiden för att känna att den har upplevt något. Medan gårdagens människa endast behövde det vi idag sällan uppmärksammar alls för att känna att de fick något att fundera över och bearbeta i sin sockens trygga miljö.


Jag skulle själv velat leva då. Men man kan uppleva det lilla i dag och det kan ge mycket tro mig. Man måste bara ha ögonen öppna på sin promenad och inte titta rakt fram med i-poden eller mobilens headset i örat. Verkligheten har mycket att erbjuda höj blicken ovanför den lilla kokong många i dag lever i som jag vill kalla musikens och lägenhetens inkapslade värld. Fågelsång ex ger mer och är vackrare än all världens musik. Ta dig tid att lyssna och se på den verklighet som finns runt dig. Vardagen har så mycket mer att uppleva än du kan tro bara du öppnar dina sinnen.


En liten kommentar angående Carolas förlust i uttagningen av låt till schlagerfestivalen i Kiruna. Har ni tänkt på att hon förlorade mot en låt med en text som knappast kan ses som kristen? Därefter vann Nordman åter mot en låt som hade en kärleksfullt budskap. Man kan fundera över om detta ligger i tiden. OBS: jag påstår absolut inte att Nordman är onda. Däremot är deras text i den låten som gick vidare inte vad jag kallar kärleksfull.