Google

Translate blog

måndag 24 mars 2008

Tommy Körbergs omogna uttalanden gynnar ingen.


Condorcet framtidsoptimisten. Skrev boken ”Skiss till en historisk bild av den mänskliga andens framåtskridande” som publicerades 1795 postumt. Han dog i fängelse i väntan på att halshuggas efter att ha anklagats som revolutionär under franska revolutionen.

Condorcet indelar historien i tio stadier där den sista ligger i en avlägsen framtid. En framtid av lycka för mänskligheten där fattigdomen är utrotad.

I varje stadium på vägen dit finns en kamp mellan ljusets och mörkrets krafter. Det goda och det onda. Ibland har den onda och mörka kraften tagit över ibland har den ljusa och goda kraften tagit över utvecklingen. Under medeltiden ansåg Condorcet att det var den mörka kraften som tillfälligt tog över.

Vägen mot det slutliga ljusa lyckliga slutstadiet kantas av vidskepelse, religion, fördomar, slentrian och reaktionära intressen.

Denna åsikt att utveckling och liv kantas av kampen mellan gott och ont finns överallt. Inom religion, psykologi, litteratur, film m.m. Ja allt genomsyras av denna tanke. Vilka som är de goda eller onda krafterna beror på värderingar när det gäller samhällssystem och politik där bedömningen görs. Så gott och ont är i många fall en värdering grundad på subjektivitet eller politik.

Condorcet var markis från en gammal adelsläkt. Namnet var taget från släkten Condorcet slott i Dauphine.

Ännu en omogen människa har kränkt kristnas uppfattning med sin egen omogna uppfattning av livet och dess möjlighet till hjälp. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=151433
Denna gång en artist som inte förstår det olämpliga av att offentligt gå ut och påstå det många kristna och andra vet fungerar, att få svar på sina böner.

Att offentligt tro att det gynnar yttrandefriheten att förödmjuka andra människor bör straffa sig. För Körbergs del kan det innebära bojkott för att få uppträda i kyrkliga sammanhang.

Ingen har tjänat på en dum kommentar på en olämplig plats. Ingen har tjänat på att ge uttryck för något man ej förstår eller har kunskap om. Körberg bör få svårt med att få engagemang bland troende i framtiden. Något han själv får lida för ekonomiskt. Vad kan inte ett onödigt värdeomdöme förstöra för en människas rykte? Att tala är silver men att tiga är guld. Och allra helst då man uttrycker uppfattningar om något man inget vet om eller förstår.

Tack Allan Wendefors för ditt kurage att öppet och rakt ta tag i vad som utan tvekan är ett kränkningsfall. Till Körberg kan jag bara säga Skäms och be offentligt om ursäkt för ditt omogna uppträdande.