Google

Translate blog

torsdag 27 mars 2008

Helvetet finns!


Den filosofiska giganten Immanuel Kant har skrivet om mycket för att välja ut något kortfattat så blir det om: Det kategoriska imperativet.

Att något är kategoriskt innebär att det ska ses som en princip som alltid gäller i alla sammanhang. Kants kategoriska imperativ lyder.

Handla endast efter den maxim om vilken du kan vilja att den också skall vara en allmän lag.

Det är att handla enligt hur man själv önskar bli bemött. Önskar man bli mött med lögner är det okej att själv ljuga. Önskar man bli bedragen av andra är det okej att bedra. Önskar man bli respekterad av andra så måste man enligt imperativet respektera andra.

Man kan se det som att, som man behandlar andra blir man själv behandlad. Detta är inget nytt det är ett känt ordspråk. Om det kommer ur Kants imperativ eller från kristendomens vokabulär är svårt att veta.

Men att leva med dessa ord i tankarna är säkert vad som tidigare kallades dygdigt. Det var inflation i begreppet dygd under tidigare historiska skeden. Idag är dygd mer eller mindre ett okänt begrepp av de flesta. Mer om honom kan läsas här http://www.mimersbrunn.se/arbeten/9898.asp

Nu till något helt annat.

Vad är helvetet och vad innebär det? Finns det? Knappast bokstavligt. Men för att förklara vad det är så finns en mycket bra förklaring på länken nedan. Ingen behöver hamna i vad som innebär helvetet. Alla har en valmöjlighet. Men det finns en gräns för hur länge man kan välja och valet blir till slut för evigt. Se länken nedan.

http://web.telia.com/~u38010778/soulhell.htm

Så visst finns det!