Google

Translate blog

lördag 29 mars 2008

Domedagssekter är farliga för sina medlemmar


Harmann ansåg att all sanning är konkret, individuell, erfarenhet och inte abstraktion. Gud är en poet inte en matematiker tyckte han. Tiden var 1700 tal och världen hade börjat söka allmänbegrepp o naturlagar som skulle förklara allt vi kan se och uppleva. Det är då Harmann kommer med sitt påstående att reglerna i tänkandet, det abstrakta tänkandet, inom konst och moral, krymper och hämmar människans kreativitet. Allmänbegreppen var han inte förtjust i. Därför var hans filosofiska riktning inte Kants utan istället Humes tankevärld. Om Hume har jag skrivit tidigare.

Varje språk har även sin världsåskådning ansåg han. Beroende på vårt språk och vad begreppen i detta betyder upplever vi och värderar verkligheten. Här kan man kanske se behovet av ett delat språk. Tidigare var detta latin, numera är det engelskan.

Varje skolning, yrkesskrå, eller sekt har sitt särskilda språk sa han. Det kan vi hålla med om. Ett begrepp kan användas på helt skilda sätt av en sociolog än av en psykolog. Nya begrepp uppfinns inom vetenskap o forskning lite då och då. När ett sådant används i en avhandling måste begreppet utredas i detalj för att inte missuppfattas av läsaren.

Vi kan även ha i tanke att tolkning av verkligheten är relativ i förhållande till tid och rum, kunskap, miljö och kultur. Det är min uppfattning.

Vi har i dagarna läst i pressen om undergångssekten som gömt sig i en grotta för att vänta på världens undergång. Nu verkar de dock ha tankar på att lämna grottan.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=151548

Men det intressanta är vad en karmatisk ledare kan göra. Att få en grupp människor att bli övertygade om att världen en bestämd dag ska gå under något som ingen kristen präst lyckats tolka ut ur bibeln. Men däremot har många sektledare genom århundradena lyckats få förhandsinformation om detta. Information som aldrig slagit in. Tyvärr har det i många fall resulterat i kollektiva självmord när dagen kom. Man kan därför undra varifrån den information som sektledaren ansåg sig ha mottagit kom ifrån? Jag misstänker att denna knappast kom från goda krafter. Resultaten i många fall av kollektiva självmord bekräftar, anser jag, detta antagande. Därmed inte sagt att det nu aktuella fallet i Ryssland ska gå så långt.