Google

Translate blog

torsdag 3 april 2008

Universum troligast livlöst


Johann Gottlieb Fichte sa att Jaget sätter Icke-Jaget Han ansåg i sin tanke att Jagets första handling var att sätta sig själv- bestämma sig själv. I betydelsen att jag är jag och inget annat. Ur detta kan sedan allt annat härledas dialektiskt. Jaget medvetandegör sig självt.

Därefter sätter Jaget Icke-Jaget. Jaget ser sig självt i förhållande till någon eller något annat. Det kan vara någon sak som ett träd en blomma eller någon människa men även något hinder etc.

Subjektet har härmed skapat ett objekt som särskiljer från Jaget och skapar därmed världen. Jaget har omedvetet skapat verkligheten. Och den yttre verkligheten är då inte en yttre verklighet utan en skapelse av vårt transcendentala medvetande, vår inbillningskraft och fantasi.

Subjektet eller Jaget som han utrycker det har skapat något som kan förstås och kan ses som utgångspunkt att agera utifrån eller mot.

Om inte detta gjordes skulle allt agerande endast bli livsuppehållande rörelser på försök eller slump. Men genom att något som kan ses som ett objekt skilt från Jaget är skapat abstrakt kan rörelser eller ageranden syfta mot något mål.

Målet får en mening och denna mening kan få Jaget att ställa upp nya mål att agera för. På det sättet uppstår förändring och utveckling.

Det var mina tankar utifrån Fichtes sätt att tänka och fundera om Jag och Icke-Jaget. Vilket jag tolkar som subjekt och objekt.

Sökandet efter liv på andra planeter har enbart gett fler o fler antaganden av att livet på jorden är unikt. Det upptäcks fler o fler planeter men inget bevis på liv har kunnat uttolkats från dessa upptäckter. Se länk.
http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1044185.svd

Kanske en dag skapelseberättelsen kommer att få en renässans igen bland vetenskapen. Darwins teori är vetenskapligt lätt att förstå men om den skulle vara sann skulle liv vara universellt och skapas överallt. Detta ser ut att stämma på Jorden vilket egentligen kan bekräfta att något startat denna process här. Inget har till vetenskapens besvikelse kunnat bekräftas av detta vid planetupptäckterna utanför vårt solsystem. Tvärtom bekräftelsen i dag är att liv är unikt. Ännu har inte vetenskapsmännen (kvinnorna) gett upp och självklart ska de inte göra detta.

Så länge inte alla planeter upptäckts vilket aldrig kommer att ske så finns hoppet eller möjligheten att det finns någon form av liv någonstans där ute. Det handlar om tro. Min tro är däremot att vi är ensamma och skapade av Gud. Detta är en tro jag kan inget bevisa lika lite som de som tror på liv ute rymden kan bevisa detta. Men nog är det tankvärt att inget bevis för liv av något slag upptäckts fast sökandet hållit på länge nu och man verkligen vill bekräfta liv där ute. Men denna självuppfyllande profetia har inte lyckats.