Google

Translate blog

fredag 4 april 2008

Rashat helt Ok i kyrka i USA


Schelling var underbarnet som blev professor i filosofi 1798 vid 23 års ålder på universitet i Jena. Schelling delade den gamla tron på att mikrokosmos är en del av makrokosmos. Makrokosmos speglas därmed i mikrokosmos och tvärtom. För att förstå universum måste man förstå atomnivån kan man utrycka det som. Allt är en del av en helhet och för att förstå helheten måste delarna förstås.

Gör vi sedan jämförelser med Newtons anhängare han som upptäckte gravitationskraften m.m. och utarbetade regler för denna så var newtonisterna av uppfattningen att naturen var död och främmande. Genom denna ståndpunkt hade det blivit en splittring av verkligheten en åtskillnad mellan människa o natur. Människan var förmer än naturen som skulle bemästras för människans skull och utnyttjas i dennes tjänst.

Men genom att ta till sig Schellings idé om att mikrokosmos speglar sig i makrokosmos eller som han utryckte det, är delar av varandra, kan människan upptäcka sig själv i naturens spegel. Människan blir en del av helheten av mikro-makrokosmos som i sig är delar av varandra. Och då blir resultatet att allt är Ande och då kan inget vara död materia.

De vegetativa livsformerna övergår i de animala som i sin tur övergår i de mänskliga. I mänsklighetens högsta manifestationer filosofi och konst når anden sin högsta grad av medvetande. Och då allt är en del av allt, så genomsyrar anden allt.

Ja det var kort ett försök att förklara Schelling och hans värld. Självklart bara en del av allt han ansåg. Men som i Makrokosmos som är en del av mikrokosmos och tvärtom är den del vi sett på av Schellings tankevärld en del av en större del som speglar sig i den andra liksom mikro makro gör och genom detta kan vi få en skymt av en helhet av ett filosofiskt system genom att som i detta fall se på en av delarna.

Ännu en förödmjukande handling med hånfulla inslag har sett dagens ljus. Denna gång i USA och en kyrka där.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=151724

Här har man inte kommit längre i medmänsklighet än att man släppt in Ku Klux klans värderingar att fritt säljas i kyrkan. Hur detta en gång gjorts lovligt kan man förundra sig över. Nu försöker en färgad präst få slut på dumheterna. Varför ingen vit präst tagit tag i detta långt tidigare är också det en fråga. Misstanken att vita penningstinna rashatare styr i kyrkan eller gjort detta är påtaglig. I vilket fall så skulle Jesus kastat ut dårarna och stängt kyrkan om han kommit dit. Rashets i kyrka är något som man bara förfasar sig över att det får och fått ske.