Google

Translate blog

lördag 5 april 2008

Kentauer på väg bli verklighet?


Schleiermacher ondskan är nödvändig ansåg han. I detta kan man även uttolka Stagnelius ord, Kaos är granne med Gud. De här männen levde under samma tidsepok i början av 1800-talet. Stagnelius var poet i Sverige. Schleiermacher teolog från Tyskland.

Men nu är det Schleiermachers filosofiska teologi vi ska se på. Han sa bland annat att grunden är förutsättningen för Gud och människorna. Grunden innebär det mörka, irrationella och kaotiska. Ur detta lyfts människorna till ett liv. Ett liv som har sitt ursprung i mörker och kaos. Vi blir härmed splittrade personlighetsmässigt då vi vill till viss del vill dra oss till godhet, ljus och Gud. Medan en del av oss vill till ondska, mörker och kaos.

Denna splittring mellan ondska och godhet som vi upplever och dras mot är en förutsättning för att vi ska vara fria och ha en fri vilja. Utan valmöjlighet mellan gott och ont hade vi inte behövt någon vilja därför att det då inte funnits några valmöjligheter. Så tack vare de motsatta polerna att välja mellan behövs en fri vilja och denna kan användas och används till att välja den onda eller goda vägen genom livet. Genom motsatsers kamp uppkommer utveckling och förändring. Men nu ska vi inte gå längre för då hamnar vi i morgondagens stora gigants tankevärld.

Kaos skapar även människan i vår värld. Krig, miljöförstöring orättvis politik mm. Nu senast kan man läsa om detta
http://sydsvenskan.se/varlden/article312981.ece

Ett hybridembryo tillhälften människa till hälften ko. När vetenskapen kommit än längre ser vi kanske människor med ko-ansikten eller insektsben för att ta något exempel. Om figurer som dessa börjar uppenbara sig efter att ha släppts ut ur laboratorierna hur kommer de då att bemötas av människor av den gamla beprövade sorten? Blir det nya raskravaller till slut. I en värld där man fortfarande tror sig förmer beroende på hudfärg eller uppväxtort ska man knappast experimentera med halvmänniskor hur intressant det säkert är för vissa forskare att en dag skapa en kentaur.