Google

Translate blog

söndag 6 april 2008

Varför tretal redan då?


Det heliga tretalet ser vi överallt som ex Fadern, sonen och den helige ande. Trefaldigt leve utbringas vid födelsedagar. Tre återkommer i allt även som det tredje hjulet det som är i vägen vid vänskap mellan två.

De tre vise männen. I ramsor ett tu tre på det fjärde ska det ske. I alla möjliga och omöjliga sammanhang möter vi om och om igen tretalet. Tänk efter själv, inom filosofin, inom sporten, litteraturen, historien och även i nutiden.

Men något kanske inte många lagt märke till är bronsåldersgravarna. Många av dessa ligger tre och tre i rad. Varför? Kan fler ha gjort detta kanske flertalet innan någon grav odlats bort i nyare tid. Kanske det var av vikt för nästa liv att det var tre hövdingar eller familjer som reste tillsammans till nästa liv. Kanske tretalet var ett skydd.

Jag vet inte om jag har rätt i mina funderingar eller det bara är en slump att många gravar ligger i rader av tre.

Men nog kan man undra då man ser det och då ska man helst se det på avstånd. Det är en vacker syn att se tre stora högar på rad och veta att de finns där av någon anledning och att i dessa ligger en gång mäktiga personer.

Det finns mycket av det förflutna vi inte kan förstå. Kan vi förstå tretalet? Tanken är värd att fundera över likaså tanken på varför tretalet även i dag återkommer i skilda sammanhang.