Google

Translate blog

fredag 11 april 2008

Vad finns där ute?


Liebmann var en av de som ansåg att vi skulle återvända till Kants filosofi. I sin bok Kant och epigonerna som han utgav 1865 avslutade han varje kapitel boken med strofen, Vi måste återvända till Kant.

Vad Liebmann retat upp sig på var de nya systembyggarna som kommit efter Kants filosofi. De tänkare som jag här på bloggen har beskrivet efter Kant.

Nykantianisterna var en ny inriktning som ville återgå till renlärighet ifråga om filosofin och då Kants lära. Det dessa män i första hand retat upp sig på och tröttades av var den spekulativa filosofi som kommit efter Kant som Hegel och Marx exempelvis.

Ja nya strömningar föder motströmmar inom filosofi som inom allt annat. Det dialektiska tänkandet är nog inte dumt. Ur ett läge eller en uppfattning föds motstånd som vill göra gällande en motsatt uppfattning och ur dessa motsättningar blir något nytt skapat ut båda dessa ståndpunkter. Detta nya gäller en tid för att sedan få nya meningsmotståndare och så är det två uppfattningar på kollisionskurs igen och ur detta bildas åter något nytt osv. osv. Tes, antites och syntes är begreppen som hör samman med detta dialektiska tänkande som jag själv tror är riktigt tänkt.

Vad finns där ute är en berättigad fråga och då i förhållande till vad finns här på vår planet. Nu har en ny överraskande djurart upptäckts. Men hur många fler finns att upptäcka. Ja upptäcka och upptäcka. För att ett djur eller för den delen växtart ska ses som upptäckt måste den registreras av vetenskapen. Säkert har de flesta om inte alla djur och växtarter redan setts och i flera fall använts av människor genom historien. Men de har inte registrerats så alla människor kunnat få kännedom om dem. Därför ses en upptäckt av en ny art som upptäckt först när vetenskapen registrerat den oberoende hur många människor i närområdet som än i generationer vetat om dess existens.
http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1095993.svd