Google

Translate blog

torsdag 17 april 2008

Arbeta, dö sedan då är du lönsam


Max Weber skrev om den protestantiska etiken och kapitalismens anda I en otroligt seg kort bok som säger en del tänkvärt. I denna bok visar han på likheter mellan vissa protestantismiska inriktningar och kapitalismens etik. Den riktning inom protestantismen han visar på är kalvinismen en sträng protestantisk rörelse som visar på ett liv i asketism och arbetsamhet. Att arbeta utan att slösa på resurser. Likheten mellan rörelsen och kapitalansamling är slående. Kapitalism fodrar rationellt arbete i profitsamlandet.

Inom kalvinismen finns även predestinationsläran som innebär att allt är förutbestämt i så motto att Gud bestämt redan innan vi föds vem av oss som ska få evigt liv och vem som ska få evig död. Inget kan andra detta. Och ett tecken på om man är utvald av Gud är att man har lycka i livet. Och kalvinisterna såg detta tecken på utvaldhet om de lyckades med sin kapitalansamling och därmed blev rika.

Därför arbetade man i sitt anletes svett för att spara och gneta och ju bättre det gick att öka sin förmögenhet desto säkrare ansågs tecknet på utvald vara. På detta sätt föddes kapitalismen. Weber ansåg att grunden från kapitalismen kom från kalvinisterna.
Så enkelt var det.

Nu något kanske trevligare att läsa om se denna artikel http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080412/SIMRISHAMN/338504321/1366

Jag får åtminstone tankar på att gamla skrönor kan ha mer i sig än vi tror. Något uns av sanning finns säkert alltid i dessa. I denna fanns sanning.