Google

Translate blog

söndag 20 april 2008

Trivsel är inomhusmiljö inte den yttre miljön


Det renoveras av den yttre miljön i många lägenhetsområden i Sverige. Men vi som bor i sådana områden har andra krav än yttre renovering. Först inre renovering och då inte i första hand i form av nya vitvaror snyggare tapeter etc.

Istället handlar det om att få en miljö där man kan må bra utan att höra grannars musik kanske dygnet om eller andra ljud som stör vardag som sömn.

Ljudisolering är vad som vi önskar men som inte blir ett dugg bättre efter all renovering som i första hand verkar ha som mål att utomstående ska se en fin utomhusmiljö när de passerar förbi betonghusområdena.

Ingen nämner att hyreskomplexen som byggdes på 60 70-talen inte var anpassade efter dagens ljudanläggningar. Det är i många områden en pest och pina att bo i just på grund av basljud från ljudanläggningar i dag som går genom märg och ben.

Segregationen av människor i dag innebär därmed ytterligare ett slag. De som kan ha en tyst och vilsam miljö där de kan sova om nätterna och de som ska stå ut med basljud som får allt att vibrera kropp, själ som möblemang.

Renovera självklart men börja där hyresgästen får en bättre standard. Ljudisolera först sedan kan ni ta den yttre miljön som egentligen är betydelselös så länge den inre är katastrofal.