Google

Translate blog

fredag 25 april 2008

Hur bestraffa självmordsbombare?


Bentam en av utilitarismens förespråkare med sitt valspråk största möjliga lycka åt största möjliga antal. Hans uppfattning var att värdet av en handling ska uteslutande bedömas efter vilken nytta eller skada den gör.

Om en handling ska bedömas som god eller ond är beroende på vilka konsekvenser den medför. Vad som är ont eller gott beror på vilka känslor av lust eller olust den uppväcker.

Lust och lyckokänsla är gott, olust och smärta är ont, sa han.

Man kan tolka det så att en handling är god om den ger många lycka även om det ger ett litet fåtal olust och smärta. Vid motsatt handling skulle det ha gett alla olust och ingen lycka. Alternativt skulle fler då ha fått olust än av den valda handlingen.

Vid straffutdelning ansåg Bentam att straffet skulle inskränkas till en minsta mängd av lidande för den bestraffade som tänkas kan men ändå bli effektivt avskräckande för vidare brottsbenägenhet. Hans straffreformer blev kända.

Men mest känd i kriminaltjänsten blev han för sina nya fängelsebyggnaders utseende som han utarbetade och som än i dag används över hela världen. De så kallade panoptikonbyggnaderna. Fängelser utformade så att fångarnas alla rörelser kan ses vid alla tider på dygnet av fångvaktare. Det är runda fängelser med ett torn i centrum där väktarna finns.

Straff kan alltid diskuteras och har mer humaniserats i dag mot tidigare då grymma tortyrmetoder användes offentligt vid avrättningar. Vad som är avskräckande har även testats i alla år men inget har avskräckt för nya brott eller brottslingars fortsatta dumheter.


Vad ska egentligen för att ta ett aktuellt exempel som upprepas år från år på samma plats ungefär ge för straff. Självmordsbombare hur bestraffas en sådan?
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=152501
Kan de bestraffas? Står de över all mänsklig lags möjligheter till bestraffning. Svaret måste bli ja.