Google

Translate blog

måndag 2 juni 2008

Läkarna under Egyptens storhetstid var skickligare än vi kanske vill erkänna.


Theodore Adorno var också han en av Frankfurtskolans förgrundsfigurer som bland annat tillsammans med Horkheimer skrev en mycket uppmärksammad bok med titeln
Upplysningen dialektik vilken utgavs 1944.

De hade bland annat följande att säga i boken: Upplysningens idé är i grunden att befria människan. Detta ska göras genom förnuftig information i syfte att behärska naturen till nytta för människan. Det är ett projekt som kan slå tillbaks mot människan. Vi får det då allt fler livsområden tekniseras i ett växande socialteknologiskt samhälle.

Detta instrumentella och utilitaristiska betraktelsesätt utsträcks över hela tillvaron då det inte längre finns tabun, vördnad eller helighet. Gott och ont, rätt och fel har inte längre med förnuft att göra utan har mist all auktoritet. Subjektet trängs då undan, världen betraktas som summan av kvantifierbara föremål för en cynisk manipulation utförd av de som har makt och möjlighet.

De menade med andra ord att människan utnyttjas som en handelsvara och inte ses som en varelse med känsloliv och behov. Här finns likheter med synen på människan under slavsamhällets tid.

Nu till läkarvetenskapen, de kunde även förr, mer än vi anar.
http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1287801.svd
Vi ska inte slå oss för bröstet och tro vi är den generation som var först med allt. Avancerad läkarvetenskap fanns redan i det gamla Egypten och då på en nivå som man först nu börjar ana. Vi måste komma ihåg att det historiskt fanns två samhällen i samhället. Det för gemene man som hade en låg kunskapsnivå och stor vidskepelse och så då den lärda världen som stod mycket högt i intelligens och kunskap. Men dessa lärda män och kvinnor sågs många gånger som ett hot och utrensningar gjordes genom krig och uppror. Därför försvann stora kunskapskällor lite då och då. Vissa kunskaper skrevs ner och har bevarats till vår tid genom avskrivningar, arabers bibliotek och klostren. Men mycket har försvunnit. Men summan av ovanstående är att vi inte ska se ner på våra förfäders kunskapsnivå. De kunde mycket mer än vi kan ana inom läkarvetenskap m.m.