Google

Translate blog

lördag 7 juni 2008

Kvinna eller man, vi är alla människor. + tips om att köpa en musikbutik på nätet för högstbjudande


Ferdinand de Saussure skapade i början av 1900 den strukturalistiska betydelseteorin.
Hans tänkande kan sammanfattas i fyra teorier.

Språket existerar både som system och som användning. Betydelsen uppkommer i systemet därför är tecknet det viktigaste objektet inom språkforskningen. Alla teckenspråk finns på två sätt, materiellt i t.ex. meningar och utrop men även i själva systemets så kallade spelregler som används för systemets bevarande. Tecknen kan nämligen enbart få en betydelse då de används i enlighet med bestämda regler.


Förhållandena mellan tecknen är bestämda enligt sociala och kulturella överenskommelser och är bindande för individen. Ett tecken är av två element som hör samman.
Både av tecknets form: det betecknande och den föreställning den hänvisar till, innehållet.
Det är genom detta som tecknet existerar.

Tecknets betydelse och hur det ska värderas beror på tecknets förhållande till andra tecken vilka tillsammans ger en mening.

Användningen kännetecknas av vilket eller vilka tecken som väljs och hur de kombineras.

Ja, nog kan man se hur han tänkte och det är väl inte mycket att säga om det. Jag har här försökt att förklara det på ett mindre akademiskt språk än vad som vanligtvis används när hans teorier ska förklaras.

Nu något av kristendomens dogmer vilket ligger mig varmt om hjärtat.
Läser om bannlysningen av kvinnliga präster i katolska kyrkan.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154027

Man kan förundras varför kvinnor inte ska få vara präster när det på bibelns tid fanns många kvinnliga förkunnare. Var kommer kvinnoförtrycket ifrån? Inte är det från bibeln eller Jesu lära, såvida man inte läser bibeln som fan gör och tolkar den utifrån förutfattade meningar.
En annan fråga är varför Martin Luther som gjorde en rättning i ledet i kristendomen inte tog tag i kvinnoprästfrågan. Självklart ska kvinnor nu som då för 2000 år sedan få vara förkunnare.

Att Jesu lärljungar var enbart män har inte ett dugg med kvinnofrågan att göra. Troligen var det enbart en slump att det blev just dessa och inte några andra. Alternativt var de utvalda sedan tidernas begynnelse för sitt syfte utifrån bakgrund, arv eller andra premisser. Säkert inte av könstillhörighet såvida inte kön just i detta hade en betydelse. De var ju lärljungar, inte förkunnare. Först senare blev de vittnen.

När det gäller butiken är det http://www.skivstallet.nu/ som är till salu. På uppdrag av ägaren försöker jag här hitta en seriös köpare. Lägg in intresse på kommentar. Därefter kontaktar jag er för att ni ska få ge ett bud.
Detta ingår i försäljningen:
- All kod, databas och system. (PHP & ASP)
- Domänen skivstallet.nu (betalt till maj -09)
- 6 konsumkassar med cd-skivor (orginal)
- En kartong med bubbelfodrade kuvert.
- Stämpel, reklamkort och lite sånt.
Butiken har som mål att skapa kontakt mellan säljare och köpare av begagnade skivor. Den har funnits på nätet sedan 1999 och med nuvarande ägare sedan 2004.