Google

Translate blog

tisdag 10 juni 2008

En början till en Förändring i ett Arabiskt land.


Jacques Lacan menade att den psykotiska människan rör sig i en symbolisk värld som har en mening, men en mening som inte ens han själv förstår. Lacan skiljer mellan tre olika slags ordningar.

Symbolvärlden, föreställningsvärlden och den verkliga världen, eller det som även kan kallas verkligheten.

Symbolordningen karaktäriseras av en dualistisk struktur vilket betyder att verkligheten består av två strukturer. Däremot har föreställningar och verkligheten som kännetecken kontinuitet. Vilket betyder sammanhang. Alltså har föreställningar och verklighet ett sammanhang med varandra.

Hos den psykotiska individen blir den symboliska världen verkligheten. Även relationen till den egna kroppen finns på detta symboliska plan. Här kan vi tänka oss anorexipatienten. Denne ser, föreställer sig, inte kroppen som den ser ut i verkligheten utan istället ser denne kroppen symboliskt föreställd. Här som en fet, ful sak fastän den verkliga föreställningen är en sjukligt mager kropp.

Enligt Lacan kan en oförsiktig strävan att ersätta erkännandet på det symboliska planet med ett erkännande på föreställningsplanet vara en utlösningsfaktor för en psykos. Det är därför farligt att snabbt, utan stöd av en erfaren psykolog, lämna den symbolvärld man byggt upp, för att återinträda i en föreställningsvärld grundad på en mindre spännande, men verklig verklighet. Det kan ge en chock som i förlängningen kan ge en fördjupad och än allvarligare psykos.


En positiv sak hände här. Att en judinna blir ambassadör för ett arabiskt land är inget många araber har tänkt sig kunna ske.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154035
Men det kan säkert också uppfattas som provocerande.
Men nog är det fint och positivt att det hänt.