Google

Translate blog

onsdag 11 juni 2008

Stonehenge, sanning eller inte, ingen vet, inget svar kan ges.


Julia Kristeva, född 1941, ser födelsen som den absolut största separationen en människa upplever i sitt liv. Detta eftersom människan genom att den skiljs från sin egen kropp, som upplevs som en symbios med moderns genom navelsträng och livmoder. Födelsen ser Kristeva även som en fas som föregår och ger början till inlemmandet i den manliga ordningen. Enligt Kristeva skapas även språkförmågan i samspel mellan separationsprocessen med modern och den manliga ordningen som hon ser som verklighetens upplevelse.
Språket i sig består av både tecken och psyke.

Som litteraturteoretiker anser hon att tolkningsprocessen bestå av semiotik och psykoanalys. Därmed sammanförs strukturalismens syn på tecken med psykoanalysens om en symbolisk undertext skapad av inre processer hos både talare och lyssnare.

Kristeva är en genusforskare som väckt stor uppmärksamhet i forskarvärlden. Det finns en hel del att läsa om henne på nätet. Hon har bland annat skrivit en uppmärksammad bok som heter ”Främlingar bland oss”. I denna bok försöker hon visa främlingskapets historiska rötter i Västerlandets kultur och hur vi kan övervinna rasism och främlingshat.

Läste om Stonehenge och nya rön därifrån.

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1314105.svd
Självklart kan dessa vara riktiga men bevis för hela sanningen om anläggningen kan vi aldrig få. Pilgrimsfärder eller astrologresande, ja, båda alternativen kan vara riktiga. Kultplats eller som det även kan vara en astrologisk, astronomisk anläggning känd över hela den dåvarande världen. Båda alternativen är möjliga.