Google

Translate blog

söndag 22 juni 2008

Varför ses midsommar som alkoholens och sexualitetens förlovade tid?


Många drogar sig varje helg och även däremellan. Men vissa människor, som till vardags som till fest, sällan eller aldrig dricker alkohol och om de någon gång gör det dricker med måtta, super sig redlösa under dessa två helger.

Midsommar och nyårsafton är de två högtider som fler super än under någon annan av årets övriga högtider.

Varför? Vilka traditioner ligger bakom att det är acceptabelt att supa som svin just dessa högtider men inga andra?

Med all säkerhet ligger traditionen långt tillbaks i tiden kanske ända sedan Hedenhös dagar.

Midsommar var en gång en fruktbarhetshögtid och har firats sedan förkristen tid här. Troligen ligger därför utgångspunkten för fritt supande och sexuella utsvängningar denna högtid så långt tillbaks i tid.

Men naturligtvis tänker människor inte på detta när de firar midsommar idag. Det är bara något man gjort varje år och fortsätter med.

Så har ännu en midsommar lagts bakom vår livsresa. En i raden av otaliga sedan det första gången firades här i Norden. Jag hoppas det gav firarna en mening och att det blev en helg värd att minnas. Själv har jag däremot aldrig firat midsommar på något speciellt vis än att jag ätit matjessill och jordgubbar.

Men då jag ursprungligen kommer från landsbygden var och är denna tid en tid då mycket arbete finns inom lantbruket, så det var aldrig en högtid för bönder. Det fanns ej tid.
Hur det är idag på landsbygden vet jag däremot inte.


Is är även nu i midsommar funnet och det på Mars. Men vatten som är en förutsättning för liv innebär inte automatiskt liv.


För min del tror jag att vi är ensamma. Liv är komplext och mycket ska stämma innan det skapas. Vatten bevisar inget mer än att det är en vätska som troligen kan finnas på många platser i universum. Liv tror jag är skapat och när väl det skapats kan det muteras och genom evolution accelerera till många former. Men återigen det kan inte tror jag skapas ur intet. En intelligens som jag kallar Gud är skaparen. Men det handlar om tro jag kan inget bevisa.