Google

Translate blog

söndag 29 juni 2008

Skräp saknas därför kastas det på gator och torg.


I tidernas begynnelse, igenom medeltiden och fram till nutid fanns avföring, avlidna och hushållsavfall liggande på gator och torg. Blivande läkarstuderande under medeltid och tidigare, fick rådet att ta chansen att obducera lik de passerade vid vägkanterna på landsbygden, för att den vägen lära mer om hur människokroppen var beskaffad. Avlidna och mördade låg ofta kvar där de fallit om de inte hade anhöriga i närheten som tog hand om kroppen. Till glädje för råttor och asätare. Korpar var ex väldigt vanliga likätare förr.

Idag hittas självklart inte lik utefter vägarna om det inte handlar om mord.
Mordoffer tas då hand om direkt.

Avfall i dag som hittas och ses vid vägkanterna är oftast papper av skilda slag som kastas ut från fordon, alternativt avställda fordon som sätts ut i naturen av oförstående egoister som inte begriper bättre.

Det absolut vanligaste är dock papper och matrester som kastas under helgkvällar i centrala delarna av våra städer, där uterestauranger och matställena ligger som pärlor på rad. Bevis för detta påstående kan fås vid besök i centrum av någon stad vid tidigare gryningstimmar, innan det kommunala rengörningsarbetet kommit igång.

Varför kastas då dessa förpackningar på gator och torg istället för i de, i många fall, näraliggande papperskorgarna?

Kan det vara för att människor tycker att det är meningslöst, då många papperskorgar är så omoderna att det lika snabbt som de fylls töms av våra kråkfåglar på jakt efter matrester? Kråkfåglarna, inklusive likätaren korpen, har här fått en ny vana i brist på lik.

Nej, jag tror inte det är svaret. Kan det vara slöhet? Nej knappast, kan man vara uppe och röra sig vid dessa tider det handlar om är det inte slöhet. Ja jag vet, rörelserna har i många fall att göra med hopp om sexuella kontakter. Så det kan ses som ointresse för annat och detta accelererat av spritintag.

Kan det vara spritens fel? Nej knappast, även vid nöjesarrangemang där inte spritintaget är stort skräpas det ned.

Kan det vara barns oförstånd? Nej, nätternas folkvandringar innefattar inte barn.
Det är vuxna myndiga och ungdomar i tonåren.

Ska vi skylla på tonåringarna? Nej, de har lärt sig i skolan att nedskräpning inte är så lämpligt agerande.

Min uppfattning av problemet nedskräpning i offentlig miljö är att det ligger i generna. Människan har i alla tider kastat skräp där de går och står. Vid boplatserna har de ibland haft en bestämd plats nära boningen där de kastat hushållsavfallet. Därefter vid den urbana utvecklingen kastades skräp, inklusive nattkärls innehåll, ut genom fönstren ner i gränderna.
Ser man på det historiskt är det då knappast konstigt att människan i dag fortsätter på detta inlärda beteende genom att kasta dagens förpackningar och rester vid utevistelse där de står och går. Jag tror detta är anledningen till att vi ser nedskräpade gator och torg ännu i dag. Det gemensamma utrymmet skräpas ner.


Det privata däremot hålls rent, men sorteringen av sopor respekteras i de flesta fall inte heller. Men det har säkert samma bakgrund som det offentliga nedskräpandet.

Att lära människan nytt agerande tar lång tid. Det som alltid varit självklart finns nedärvt i generna, och av den anledningen får därför inte människan dåligt samvete eller har dålig förståelse för varför man ska sortera sopor eller inte bör kasta papper etc. var man står och går sena kvällar i centrala delar av städerna.
Skräp som inte finns skapas även i vår nya virituella värld. Vi är beroende av att skräp finns. Skräp som smutsar ner och förstör.
När inget finns eller lagar skapas som förbjuder nedskräpning får det till följd att människor kastar skräp lika väl på gator och torg. Likväl som programmerare eller hackers i internets virituella värld ser en utmaning i att bli den som hittar nya sätt att skapa virus och trojaner mm för att skräpa ner nätet. Om det sedan även lönar sig ekonomiskt är glädjen fullständig.