Google

Translate blog

tisdag 1 juli 2008

Förändring med syfte att hitta en modern tro.


Ludwig Wittgensteins bok tractatus logico-philosophicus innehåller ett antal aforismer. Den första säger att världen är allt som är fallet. Vår värld består av sakförhållanden och fakta. Fakta som är helt oberoende av varandra. Ett faktum kan vara fallet, alternativt icke vara fallet, medan övriga blir sig lika.

Tanken är en logisk atomism, vilken säger att varje elementärt förhållande i sak är kontingent och som sådant utan nödvändigt samband med något annat sakförhållande eller med en helhet av något.

Tanken är att man ska eller bör se varje sak för sig och inte söka ett samband med alla andra eller något annat som sker eller är.

Sambandstanken är annars mycket vanlig då man söker förklaringar för fenomen. Det var en liten detalj ur Ludwig Wittgensteins värld.

Världen och samhället är idag under ständig förändring. Många gånger är förändring en ledstjärna i olika slag av organisationer. Många gånger genomförs förändringsarbeten där allt egentligen fungerar bra som det är. Förändringshysterin präglar vår tid. En oro som sprids och accelererar. Detta har även drabbat kyrkan, se ex: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154748

Även bibelns dogmer omtolkas i många fall för att passa vår tid och vårt samhälle.
Men när så sker har vi fått en religion som är relativ i förhållande till det som för tillfället har pondus av rätt eller fel i samhället. Men då har vi även fått en ny tro. Det är inte konstigt att färre och färre lämnar sin tro då den snart inte har fasta värden utan kan ses som en tro som vänder kappan efter vinden. Inte konstigt då att respekten för kristendomen minskar i samhället. Tryggheten med en fast tro försvinner och vad som finns kvar då är egentligen ingenting.