Google

Translate blog

onsdag 2 juli 2008

Världslig ledning av kyrkan missleder präster.


Ernst Mach var en av de som ingick i den så kallade Wienkretsen på universitetet i Wien. Dessa samlades för möten och diskussion en gång i veckan mellan 1925-1936.

Mach ansåg att verklighetens yttersta beståndsdelar består av varseblivningar vilka han varken ser som objektiva eller subjektiva. De är ej heller kroppsliga eller själsliga.

Detta var Wienkretsens kärna. Att både den kroppsliga och den andliga verkligheten är att betrakta som logiska konstruktioner av de neutrala varseblivningarna vilka är själva basen i konstruktionen av verkligheten som den blir.

Blir, är mitt ord och detta tycker jag förklarar bättre hur Wienkretsen tänkte än att bara tala om bas konstruerad av neutrala varseblivningar.

En artikel som är väl värd att läsa och fundera kring är denna: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154846
Visst skulle det bästa vara om kyrkans tjänare behandlades enligt sin tro. Då skulle godhet råda och fackets roll vara onödig för kyrkans ledare och tjänare.

Men arbetsgivareansvaret ligger i många fall hos församlingsledning eller kyrkofullmäktige och dessa ledamöter är inte alltid troende utan världsliga representanter som har andra värderingar än bibelns och empati.

Därför bör facket finnas även för prästerskapet om deras arbetssituation ses som vilket arbete som helst av ovanstående ledningar.
Men behöver då inte präster en a-kassa? Jo idag behöver de säkert detta. Sekualiseringen kan göra att präster i framtiden blir arbetslösa.
På tal om a-kassa så förstår jag inte hur så många vågar lämna a-kassan i samhället av i dag.
När arbetslösheten kommer är det svårt, ibland helt omöjligt att få ett nytt arbete. Äldre och arbetslöshet är snart självklarheter i vårt samhälle. Flertalet långtidsarbetslösa är över 50 år gamla. Den andra stora gruppen är yngre som inte kommit ut på arbetsmarknaden. Men dessa hör knappast till den grupp som gått ur a-kassan. Avgiften är hög men alternativet vid arbetslöshet är en låg ersättning eller socialbidrag om man nu inte tillhör de som har ett stort sparkapital eller har åldern inne för förtida pensionsuttag. En låg ersättning där man får leva snålt är bättre än en ännu lägre ersättning under förödmjukande former av socialbidrag.