Google

Translate blog

fredag 4 juli 2008

Alliansen skapade möjlighet till ett övervakningssamhälle där alla misstänker alla.


Otto Neurath som levde mellan 1882-1945, var en filosof och sociolog från Österrike och var medlem av Wienkretsen. Han var en av grundarna av kretsen. Hans största roll inom denna var i utvecklingen av den logiska positivismen. Politiskt var han dock annorlunda mot de övriga i kretsen som var socialister. Neurath var marxist.

Han var en förespråkare av tanken på att det skulle utarbetas en enhetsvetenskap.
Han ansåg att samtliga vetenskaper behandlar samma sak, nämligen fenomen i rum
och tid och dess relationer.

Han ansåg även att alla deskriptiva vetenskapliga termer och begrepp ska kunna återföras på termer som betecknar iakttagbara fysiska egenskaper.
Tankar som dessa, att allt ska kunna vägas och mätas och därmed iakttas är en av hörnpelarna i den kvantitativa forskningsmetodiken. Den så kallade positivismen. Den är självklar inom laboratorievärlden. Men utanför denna ses den numera som mer eller mindre tveksam att använda. Hur mäts ett psyke i förhållande till ett annat exempelvis? Varje psyke är unikt. Vad ska då mätas och vad får man för resultat? Knappast något vettigt. Psykologiska förlopp exempelvis bör istället beskrivas kvalitativ exempelvis med en hermeneutisk metod.

Här har jag hittat ännu ett bevis för hur Alliansen försöker skapar ett övervakningssamhälle.
Var finns den frihet borgerligheten så glatt sa sig värna om under tidigare regimer?
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154929
Den som inte rättar sig efter partitoppen får hot som synes. Likadant var det i forna Sovjet,
i nazityskland m.fl. övervakningssamhällen i historien. Hot först, utrensningar sedan.
Är det detta samhälle vi vill ha? Tydligen. Men jag varnar åter för hur ex FRA lagen kan missbrukas eller brukas för att hålla koll på oliktänkande. Vilka dessa är beror på de politiska uppfattningarna.


I dag är det misstänkliggöranden mot sjuka, arbetslösa, flyktingar och internetanvändare i första hand men vilka fler det blir i framtiden vet vi inte.
Politisk åsiktsregistrering kan vara ett slag som kan registreras. Historien är full av detta slag av registrering och angiveri. Alliansen tänker inte, de regerar utefter en skrämmande ideologi liksom kommunismen, fascismen och nazismen gjorde och gör.