Google

Translate blog

lördag 5 juli 2008

Dårarna samlas och förvillar de lättrogna.


Rudolf Carnarp var en tysk-amerikansk filosof och logiker som levde mellan 1891-1970.
Han ses som en av den logiska positivismens förgrundsgestalter och var medlem i Wienkretsen.

1931 blev han professor vid tyska universitetet i Prag men flyttade 1935 till USA.

Hans huvudverk är ”Världens logiska uppbyggnad# utgiven 1928. Här ville han visa hur logisk analys kan återföra alla fenomen i världen på sinnesupplevelserna.

Det finns enligt honom fyra huvudtyper av fenomen. Dessa är ett: egna upplevelser, det man upplever av världen runt omkring sig. Två: De fysiska föremålen, föremål som man kan ta på substantiven om vi ser det grammatiskt. Tredje fenomenet är andras medvetande, vilka vi inte kan undgå att påverkas av eller ta hänsyn till i en civilisation. Slutligen, de sociokulturella fenomen om hur samhället och dess kultur formats och därigenom påverkat oss och omgivningen exempelvis dess konst, lagar och normer.

I den logiska positivismen är verifierbarhetstesen ett huvudtema. Detta säger att alla påståenden som inte kan verifieras med hjälp av enbart sinnesförnimmelser är meningslösa påståenden. Positivismen är därmed en materiell vetenskapsmetod.

I dag är denna metod i första hand förbehållen laboratoriemiljön.
Frågan är bara om den alltid är den rätta ens där.

Ja, så kommer ytterligare ett miljölarm.
http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1408961.svd

Klimatet förändras till ett varmare sådant. Det är bevisat och ingen normalt funtad människa tror heller något annat. Det är bara att gå ut en vinterdag i Sverige för att ta ett exempel.
Men lik förbannat finns dårar som vägrar se och som troligen tror att vi inte har eller är på väg mot ett helt annat och människofientligt klimat.


Men människor har alltid vägrat inse sanningen i många fall även om de haft den rakt framför ögonen. Människan söker faran och stimuleras av denna. En global fara som denna stimulerar säkert många och vad kan stimulera mer än att vägra se en uppenbar fara. För att även utöver detta förvilla sina medmänniskor i att denna fara inte finns. Vi ser det tidigare när det gällde kärnkraften på 50-talet, politiska yttringar som nazismen under 30-talet mm.