Google

Translate blog

tisdag 15 juli 2008

Dold kunskap bara för invigda, hur vanligt är och var detta?



Thomas Kuhn, en av de stora inom metodtänkandet under 1900-talet, såg inte vetandet och utvecklingen som en på räls, med ett steg i taget, fortlöpande tråd. Istället sker det, ansåg han, revolutioner då gammalt vetande ersätts med nytt som revolutionerar vetenskapen på kort tid inom alla vetenskaper.

Det man tidigare trott på och ansett riktigt blir förfalskat genom att ny kunskap får mer detaljer av verkligheten att passa ihop. Vi har sett revolutioner som när tron på jorden som världens medelpunkt ersattes av tron på solen som en vanlig stjärna med en ordinär planethop cirklande runt sig varav jorden är en. I dag upplever vi kanske också en helt ny vetenskaplig revolution i och med att strängteorin börjar accepteras. Med den blir synen på verklighetens uppbyggnad ny igen. Ett nytt paradigm som Kuhn kallade det har uppkommit.

Dessa revolutioner inträffar när för många anomalier i vetenskapen blir för omfattande och sökandet efter ny enhetsvetenskap har hittat en ny förklaringsmodell som bör införlivas i vetandet och gör detta när tillräckligt många accepterat enkelheten i den.. Den helt säkra vetenskapen då allt är klart och förklarat inom forskningen och vi har säker kunskap inom allt kommer vi knappast som människor att få uppleva. Kan vi bara ha en vetenskap som går att använda under en tid ska vi vara nöjda och när så inte längre går, kanske på grund av teknikutveckling, då får vi konstruera en ny syn på verklighetens uppbyggnad, så enkelt är det.

En ny upptäckt som benämns en ny dödahavsrulle, i sten har nyligen uppmärksammats.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155244

Det är spännande, om nu tavlan är äkta och sant skildrad, att redan innan Jesus tid fanns i judendomen en tro på att Messias skulle plågas och dö när han kom och därefter uppstå igen på den tredje dagen.

Frågan jag ställer mig är då varför judarna inte såg Jesus som Messias när väl kunskapen om att han uppstått efter tre dagar blev känd. Det är en historisk gåta.

Kunskapen om Messias återuppstående och likhet med Jesus liv måste dolts i judendomen efter Jesus tid. Översteprästerna då såg kanske faran av att om judarna i gemen fått kunskap om att den som folket dödat, Jesus, var den de väntade på, Messias, vilket då kunnat få hela fundamentet i judendomen rasa och prästerna korsfästa.

Vi vet inte. Men dagens judar har ingen kunskap om denna skrift. Om sedan skriften är äkta eller ej, om den tolkas rätt eller ej, det är en annan fråga.