Google

Translate blog

tisdag 12 augusti 2008

Förvillare och fördomsskapare.


I många år begravdes människor i kyrkorna och ju närmre altaret desto högre rang hade den döde. Somrarna innebär stank inne i lokalen av förruttnelse och med tiden blev det fullt under golven och kryptorna.

Idag begravs få inne i kyrkorna i Sverige, om ens någon. Men kanske det kan bli vanligare igen om frystorkningsmetoden slår väl ut, då kan det finnas plats för fler, men vilket urval ska då göras? Kommer det att handla om ekonomiskt starka, de som ger mycket till kyrkan, som det en gång var? Det vet ingen och ingen vet heller om begravningar i kyrkorna kommer tillbaks.

Själv fick jag för några år sedan av släktforskare i min släkt veta att jag själv har en förfader begravd i en kyrka. Det är en tysk präst som dog mitt under sin predikan i predikstolen 1672 i Sankta Maria kyrka i Helsingborg. Han hette Jacob Lauridtson och ännu idag finns hällen till vänster framme vid altaret i golvet i kyrkan. Jag var själv o leta upp den för några år sedan. Det var spännande. Se kyrkan http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankta_Maria_kyrka,_Helsingborg

Tidigare släktforskning i min släkt hade bara gett bönder och åter bönder.
Hemmansägare som det hette i böckerna.

Jag blev även för några år sedan överraskad då jag i en annan gren av min släkt fick veta att jag tillhörde världens mest kartlagda släkt, som då fanns med i Guinness rekordbok, om den fortfarande är med vet jag inte. Släkten heter i alla fall Långarydssläkten och troligen finns många med i denna som även har blogg här på passagen.

Släktforskning är spännande, men sanningen att säga har jag själv aldrig gjort detta utan andra okända, avlägsna släktingar har meddelat min gren att hit hör ni. Ja, det var lite tankar utifrån detta ämne.

Jag läste denna artikel som jag ser som missledande dumheter som kan tas som om människor är olika värda även efter döden och efter uppståndelsen.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156189

Det finns inget belägg i nya testamentet att vi ska fortsätta att bli bedömda som mer eller mindre värda som människor även i Guds rike. Tvärtom, vi är alla lika efter detta liv, vi ska ingå i Guds rike men inget säger att vi ska underställa oss någon högre makt där.
Vi ska ingå, inte underkasta oss. Vi ska alla vara lika.


En tramspropaganda som i artikeln ger bara vatten på kvarn för icketroendes uppfattning av att vi är olika i kyrkans värld. Än värre ger det intryck av att kristna är och ska vara hierarkiskt dömande och med detta ger det mandat att föra en segregerande och utanförskapande politik som Kristdemokraterna av i dag förespråkar och stöttar genom sin segregerande politik mot arbetslösa, sjuka och pensionärer skattemässigt.


Likt Kristdemokraternas politik inom Alliansen är artikelns uppfattningar icke kristna utan bör ses som förvillolära, som är något som bör ses som motsatsen till kristendom.