Google

Translate blog

onsdag 20 augusti 2008

Ödestron: en ursäkt för att inte göra egna val.


Magister Matthias (vilken levde under 1300-talet) tyckte inte om ödestron vilken alltid varit tabu inom den kristna kyrkan. Ödestron är kommen från araberna, det var där astrologin först såg dagens ljus. Kristendomen däremot ansåg att människan var och är moraliskt ansvarig för sina handlingar och hade och har eget val att välja livsinnehåll. I ödestron är ödet sedan födelsen redan förutbestämt genom hur stjärnorna stod i födelseögonblicket.

Vad som förvånar i dag är att ödestron åter har blivit ett problem i samhället. Kristendomens makt har minskat och färre o färre är i dag kristna i västerlandet. Man kan se detta som att profetiorna från uppenbarelseboken infrias. Men vad som däremot förvånar är att astrologin och andra new age rörelser och trosinriktningar ökar. Det finns och uppfinns fler o fler religioner, många rena vidareutvecklingar av gamla religioner.

Skillnaden mellan dessa new age inriktningar eller religioner o den kristna läran är att de nya är betydligt mer spännande och fantasieggande. Kanske inte så konstigt att många sökare då tar till sig dessa i stället för den i många fall konkreta o i mångas ögon gammeldags och händelsefattiga högmässan i våra kyrkor.

Människan av i dag söker betydligt mer spänning än man tidigare gjorde. Man överstimuleras genom medierna. Men fortfarande är man intresserad av vad som händer efter döden, att något lever vidare tror de flesta på i dag. Det är i dag guldålder för fantasifulla religionsbildare. Och teve hänger på, med mer o mer fantastiska tv-serier, ett exempel är
Lost, men det finns betydligt fler som behandlar andra områden av mystik och även mediala förmågor har fått en renässans. Men ser man då på bibeln så är även detta ett tecken på den sista o yttersta tiden.

Nu till något som många lever av och många tror på.
http://sydsvenskan.se/kropp/article356191/Behovet-av-vitamintillskott-delar-bransch-och-forskare.html
Vitamintillförsel i tid och otid. Visst, sjuka och även gravida bör ta vitamintillskott i en del fall. Men vi övriga friska kan få tillräckligt av detta genom varierad kost. Nog förstår väl merparten av människosläktet i dag att frukt och grönsaker är viktigt att få i sig dagligen?


Att äta nyttigt är lika gott som att äta snabbmat, snask och snacks. Man kan vänja sig vid att enbart tycka bäst om sockerrika eller fettindränkta pizzarätter mm. Men det är lika lätt att lära sig äta och tycka om det kroppen behöver. Så att friska människor behöver tillskott är bluff och båg från tillverkarna av desamma.


Att det sedan finns fjantar som tror att de inte tycker om något slag av grönsaker är en helt annan sak. Dessa fjantar har av någon anledning övertygat sig själva om att det i många fall inte är manligt att äta grönt. De flesta är nämligen män. Och dessa idéer är gamla, generationer tillbaks ansågs grönt vara kaninmat och inte människoföda. Dessa dumheter lever kvar men kanske få känner till bakgrunden till hur man tänkte för inte så länge sedan.