Google

Translate blog

torsdag 21 augusti 2008

Ondskan från tidernas gryning är här igen.


Moseboksparafrasen. Detta är namnet på de första svenska översättningarna av moseböckerna o lite annan allegorisk textmassa i sammandrag.

Parafrasen menar att alla kroppsliga ting kommer ur den jord som Mose talar om. Kunskapen fortsatte sedan med Aristoteles filosofiska naturlära som sågs som självklar under 1400 talet.

En omstridd fråga var himlarnas antal. De sju kända planeterna inklusive månen hade varsin, det var man överens om. Även fixstjärnorna hade en vilken omslöt de övriga sju.

Men mosebokstolkaren ansåg att det finns två till. Kristallhimlen utanför fixstjärnehimlen och den som kallades Empyren eller de saligas himmel.

Det var himlar som styrdes av Guds änglar. Här var Gud konungen och uppbyggnadsmässigt i denna syn kan man skymta medeltidens feodala samhälle.

Men även denna författare, liksom Matthias se gårdagens blogg, förnekar bestämt astrologin.

Nog kan man se hur medeltidens värld såg ut idémässigt genom detta. Vem som däremot skrev parafrasen är höljt i historiens dunkel, ingen vet med säkerhet detta.

En viktig tankeställare kommer fram om vår tids politik och skrämmande utveckling.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156587
Tänk på Tyskland under trettiotalet. Fundera över bibelns förutsägelser om den sista tiden och det stora rike som ska uppstå under den sista tiden. Ett återupprättande av romarriket som styrs av ondskan. http://web.telia.com/~u38010778/trordekr.htm