Google

Translate blog

fredag 22 augusti 2008

Hur långt fram i tiden ligger arbetslägers inrättande i Sverige?


Erikskrönikan med Nyköpings gästabud, Sveriges äldsta klassiker skriven i början av 1300-talet, med tidens kungar o stormän med Magnus Ladulås, Birger Jarl, Joar blå, Erik Läspe och Halte i huvudrollen. Lite sanning mycket fiction är vad krönikan handlar om.

Höjdpunkten är Nyköpings gästabud där Kung Birger låser in sina bröder så de sakta
svälter ihjäl.

Boken finns i relativt ny upplaga men tyvärr för de flesta är den skriven på gammalsvenska så den är svår att läsa. Den upplaga jag har är från Tidens förlag o utgiven 1991.

Ett exempel på hur texten ser ut är detta: THER epter innan skaman riid rät then samma somars tiid tha wart eth hooff i Fagradall. Inte lätt text, för att läsa den behövs mycket eftertanke o funderingar för att försöka förstå. Jag har svårigheter med tolkningen av texten. Men jag är heller inte språkbegåvad. Men skam den som ger sig. Erikskrönikan är värd att lägga tid på att läsa. Men jag anser dock att en modern översättning av texten skulle behövas. Om det nu inte är så att den utan min vetskap redan finns.

Varför har vi idag hemlösa som inte har någonstans att ta vägen och värma sig eller något härbärge där de kan sova under tak?
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156597
Sverige har väl ändå inte så usel ekonomi att de hemlösa inte kan få tak över huvudet under nattens timmar? Självklart inte. Det handlar om nedvärdering av människovärdet. Hemlösa ses på samma sätt som sjuka och arbetslösa av Alliansen. Parias man kan behandla hur som helst i syfte att de ska göra sin samhällsplikt, utan hänsyn till verkligheten som Alliansen inte kan se.
Plikten är att söka jobb. Sök jobb skallar ropet från Alliansen. Vi måste hålla arbetslinjen. Detta gör de utan förbarmande med någon och tanke på hur det drabbar de som inte kan få arbete då ingen arbetsgivare anställer dem. Detta är verkligheten. Nästa steg i vårt samhälle kommer att bli arbetsläger. När detta kommer vet ingen. Men jag är övertygad om att det kommer, första steget är taget av Alliansen och sitter de kvar får vi arbetsläger i framtiden. Vi har sett dessa läger i tidigare regimers tappning i Europa vi är på väg dit igen. Vill majoriteten ha det så? Möjligt, samhällsklimatet hårdnar och empatin för medmänniskan tog Alliansen skickligt bort i diskursen.