Google

Translate blog

lördag 23 augusti 2008

Tyskar och Svenskar, likhetstecken när det gäller ursprung.


Konungastyrelsen är en styrelseinstruktion, en skrift som hittades och utgavs under 1600 talet av Johan Skytte. Originalet som senare hittades i fragment i Finland var från 1300-talet och bekräftade då äktheten av Skyttes utgivning. Dock är Skyttes originalskrift i sin helhet försvunnen i historiens dimma.

Skriften i sig är en handledning för kungar o styrelsemän. Här finns en undervisning i fyra uppdelade balkar efter landskapslagarnas mönster. Här förklaras vilken ställning en konung har o vilka plikter denna har.

Han ska vårda landsvägarna och gästgivaregårdarna och vara duglig i stridskonst.
Råd ges i dessa saker för konungens bästa. Boken är upplagd med en blandning av
ordspråk o anekdoter vilket gör skriften underhållande att läsa om man tar tid på sig att försöka förstå den.

Under konungen, som ska vara givmild, rättvis och trofast, ska riddare, allmoge o daglönare avnjuta fred, lag och rätt.

Så kallade furstespeglingar var vanliga ute i Europa under denna tid och även denna skrift är influerad av mästare i Europa o då troligen av Paris grädda av kultur och skriftställare.
Den mest kända boken av detta slag är Fursten av Machiavelli en bok väl värd att studera även idag och som bok har den studerats av många av 1900-talets ledare, Hitler och Mussolini är några, vilket man kan läsa om på många platser på nätet och som även lärs ut på universitet och högskolor.

Läser att vi svenskar genetiskt är mer lika tyskarna än ex danskarna.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=816408
Kanske de rasforskare som var igång under Nazitiden hade något rätt i sina påståenden.
Att vi svenskar stod nära tyskarnas idé om den ariska rasen.

Genetiken visar att vi är lika. Men rasforskningen var självfallet fel och förskräcklig för att inte tala om ideologin. Men även en blind höna kan hitta ett korn av sanning och här verkar det vara ett.