Google

Translate blog

torsdag 28 augusti 2008

Historielöshet första steget till en segregationspolitik


Det fanns inte så många bibliotek under 1400-talet och de som fanns var privatägda. Vadstenabiblioteket är det kändaste i Sverige från denna tid. Men det fanns ett fåtal andra också. Ett av dessa ägdes av en lektor vid dominikanklostret i Stockholm. Clemens Ryting hette denne man. Ett bibliotek på denna tid var inte det samma som bibliotek av i dag med tusentals volymer. Inte kan man heller jämföra med vissa utländska bibliotek i Europa under denna tid eller för den delen det antika biblioteket i Alexandria vilket hade mellan 4 och 7 hundratusen bokrullar.

Nej Rytings bibliotek rymde ca 80 böcker men det var inre dåligt det heller på 1400 talet. Boktryckarkonsten i Sverige hade knappt kommit igång så nästan alla böckerna med några undantag var avskrifter. Samlingen bestod av teologiska böcker, uppbyggelselitteratur och mirakelberättelser.

Räknat enligt den tidens mått skulle merparten av svenska folket av i dag ha privata bibliotek av större volymer än Ryting hade och flertalet andra privatbibliotek från den tiden.

Tiderna har förändrats till både gott och ont. På 1400 talet kunde den som ville hålla sig uppdaterad inom all känd vetenskap genom att läsa alla avhandlingar som utgavs. Det var knappt ett tiotal som gavs ut varje år. I dag kan ingen hålla sig a jour med all vetenskap och av den anledningen ser vi fler och fler specialister inom mindre o mindre gebit vilka försöker hålla sig informerade inom sitt område. I dag med Internets kunskapsbank finns ny information att tillgå i så stor och snabbt uppdaterad följd att ingen kan ha en överblick över all samlad kunskap.

Allvetaren är en utdöd människotyp. Många vet mycket om lite i dag vilket är motsatsen till tidigare epoker då få visste mycket om mycket.


En artikel som visar på hur skrämmande usel förståelsen för vår historia är bland de som ska undervisa våra barn visas här.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156786
Om något ämne skulle uppvärderas är det historia, förstår vi inte vår bakgrund förslår vi inte varför samhället utvecklats som det gjort. Vi förstår inte heller varningstecknen i dagens politik, när de uppstår, om vi inte vet hur en viss katastrofmänniskosyn en gång ledde till krig och förintelse av människor i dödsläger. Vi har i dag en politik som missgynnar arbetslösa, pensionärer och sjuka i Sverige. Vi har i Europa en politik i många stater där man stiftat lagar mot romer. Kan vi vår historia, ser vi varningssignalerna, signaler om vad nästa steg kan bli om vi inte stoppar människofientligheten och segregationstankarna inom politiken. Det är farligare när politiken skapar och konstruerar segregation och utanförskap än när privatpersoner får främlingsfientliga tankar. Staten påverkar mer än man anar hur människor får en ursäkt och bekräftelse på att se ner på de som har det sämre än de själva och ge skulden för arbetslöshet på de arbetslösa exempelvis.