Google

Translate blog

måndag 8 september 2008

1588 trodde man domens dag skulle komma.


Alla uträkningar pekade på detta år. Man var helt överens med de tolkade apokalyptiska skrifterna i detta avseende och bävade för 1588.

Slutet skulle komma, astronomiska kalkyler inklusive numeriska kalkyler pekade alla mot detta ödets år.

Smålänningen Nicolaus Ringius var en av de eldsjälar som nitiskt proklamerade detta och därmed skrämde upp sin omgivning. Han var mycket lärd inom området och man lyssnade till honom.

Någon gång under 1600 talet skulle jordens förutbestämda sextusen år vara till enda också enligt bibeltolkarna. Tecken i skyn hade börjat uppenbara sig. En ny stjärna hade uppenbarat sig i stjärnbilden Cassiopea 1572. Krig, pest och hunger härjade och järtecken hade setts i skyn. Riktigt varför 1588 pekades ut i skrifternas dunkel var dock ingen riktigt på det klara med.

Tiden gick och inget speciellt hände om man inte fortsatte att leta efter tecken. Sök och du ska finna heter ett utryck. Självuppfyllande profetia ett annat. Men inget av detta, inte heller tron som sägs kunna försätta berg, gjorde att 1588 eller 1600 talet hade jordens undergång i sin agenda. Det kan vi nog vara överens om.

Bättre med Socialdemokraterna för de sämst ställda är självklart.

Läser i dagarna att en S-regering skulle klara den ekonomiska politiken bättre än Alliansen. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157127
Det låter jag vara osagt. Men jag tror att den skulle fört en rättvisare politik och inte segregerat arbetslösa ekonomiskt och därmed skapat ny utanförskap.