Google

Translate blog

torsdag 11 september 2008

Hur har Gud misstolkats som ondska med uppgift till anhängarna att mörda oliktänkande?


En missuppfattning av vad ondska innebär framförs här.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157186
Det är skrämmande att läsa hur en tro på Gud kan ha missuppfattats till den grad att man tar fel på gott och ont. För nog är det väl en god Gud dessa tror på? Inte Guds motsats hoppas jag.

En krönikör av många fler om hjältekungen Vasa.

Rasmus Ludvigsson, en av många krönikörer som beskrev Vasa och hans söners livshistoria. Det skrevs många hjältehistorier om Gustav Vasa genom seklerna. Långt fram i nutid förskönades historien om Vasas äventyr i Dalarna och ännu i dag finns skrifter i omlopp som förfalskat historien.

Ludvigssons skrifter vilar på en annan historieförfalskare som florerade under dessa år,
Peder Swart. Se denna länk för lite mer om hur det gick till med källinsamlingen.
http://www.sub.su.se/national/tvasa2.htm

Men Vasa är inte den enda som förfalskats i historien, dock den värste svensken. Hur många skolbarn genom åren har inte fått lära sig att Vasas äventyr vilar på sanningen och därför skulle läras in.

Hela mänsklighetens historia är i många fall vinklad utefter vem som skrivit den, vinnarna eller förlorarna i något specifikt krig. Vännen eller fienden till någon statsman, den subjektive upplevaren av någon händelse eller den objektive tolkaren av samma händelse. Man bör därför alltid vara något kritisk vid läsningen av historia och inte ta allt som sant och äkta.