Google

Translate blog

lördag 20 september 2008

Kampen för och mot människans existens fortsätter.


Människans maktmöjligheter över naturen och dess tillgångar har resulterat i mycket tråkigheter och problem. Detta då lönsamhet gått före framförhållning och att leva med naturen inte setts som viktig de senaste generationerna. Kapitalismen har fått klimatet att förändras genom utsläpp av växthusgaser. Det finns många exempel. Skadedjur som bakterier har muterats, de som vi, har inbyggda mutationsmöjligheter då livet för arten hotas.

Därför har vi idag fått fler och fler aggressiva multiresistenta bakterier. Människans kamp mot dem med först sulfa sedan penicillin har fått effekten att nya bakteriestammar bildats.
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080913/KRISTIANSTAD/964459848/1338/&/Resistenta-bakterier-ett-stort-problem

Kan vi kämpa mot dessa också? Kan vi vinna mot dessa livets uråldriga former som överlevt och levt långt före människan? Har de större livskraft än vi och finns det former kvar att bekämpa dem och vad händer om och när dessa resurser tagit slut?
Det händer mycket numera, varningssignalerna blir fler och fler på att vår tid som människor är hotad. Kan bibelns undergångsberättelse ha en sanning i sig som vi helst inte vill se eller tro på?


På 1600-talet blev England plötsligt…

… ett populärt resmål. England hade tidigare varit ett land i periferin som inte hade uppmärksammats av européerna som något intressant resmål för studerande etc.

Början av intresset för svenskarnas del var att politiska förbindelser blev vanligare.
Ambassad öppnades och adelsungdomen som följde med på resor till England, politiska eller andra, lärde den vägen känna England och någon av dem tog även en lärdomsgrad i Oxford när de ändå var här.

Snart var adelsmännen vanliga som resande i England och efter följde snart teologer o akademiker av skilda slag.

Men få reste ändå dit för att utbilda sig då engelsmännens åldriga utbildningssystem med colleges och seder av ålderstigen klang kändes främmande för nordborna.

Dock fanns två institutioner av klass. Royal Society i London och Bodleian Library i Oxford.

Efterhand skulle dock England som utbildningsland bli populärt. Men nu var det 1600-tal.