Google

Translate blog

onsdag 24 september 2008

Fel tolkning ger onda män tolkningsföreträde och makt inom världsreligionerna.


Kristendomens tolkare var under en tid ondskans män då de historiskt tvingade människor att döpas vilket det inte finns belägg för i bibeln att så ska göras. Fri vilja fria val är vad människan ska ha rätt till enligt bibeln. Konsekvenserna får människan sedan ta själv.

Vad ska man då kalla Islams roll i Iran? Läs!! Förfäras och tänk.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157672

Gör dessa män samma dumheter som de kristna en gång gjorde, ansåg att religiös tro inte är ett val utan ett tvång? Säkert är det så. Jag tror inte att varken Islam eller kristendomen är onda religioner. Däremot kan tolkningen av desamma bli åt helv… om fel människor ska tolka dess skrifter. Så har uppenbarligen skett i fallet ovan.


Axel Oxenstierna hade en undran.

Är en akademisk person ett par byxor, en tröja och ett antal böcker? Detta sagt i en tid och av en gammal högadelsperson i Stockholm som tillhörde de som inte litade på högutbildade professorer o akademiker utan istället såg ner på dem med skepsis. Mycket självklart på grund av att många akademiker inte tillhörde adelsklassen.

Lärdom stod inte högt i kurs i den gamla adelsklassen utan föraktades av många i denna gräddfil i samhället.

På Uppsala universitet sågs inte detta med blida ögon utan här svor professorerna över som de utryckte det osnutna adelspojkar som fick höga poster inom den kungliga förvaltningen ibland utan den minsta utbildning för uppgiften.

Ja man ansåg helt enkelt att dessa ungtuppar gick före både gamla professorer och allt vad lärdom och erfarenhet hette.

Men har så mycket förändrats till nutid? Visst, adeln bekläder inte alla poster inom den högsta sfären i samhället i dag. Reinfeldt och Borg är inte adliga för att ta ett exempel fast de försöker regera som adeln säkert skulle gjort under tidigare skeden med skattefrälse mm.
Men nog är det så att kontakter kan öppna till höga befattningar också i dag även om personlighet och utbildning i många fall inte är den rätta för befattningen.
Det tror jag många kan ge exempel på. Och nog är det så att många inte kommer in på arbetsmarknaden överhuvudtaget även om de har aldrig så hög utbildning, på grund av brist på kontakter. Så inget är nytt under solen bara förändrat, men igenkännbart, utefter vilken tid som det inträffar på.