Google

Translate blog

tisdag 21 oktober 2008

Tyskvänliga svenskar o




svenskvänliga tyskar har historiskt en förklaringsgrund. Vi har setts som ett folk med samma bakgrund. Gamla idéer ligger troligen även därför bakom det faktum att vi inte blev invaderade under det andra världskriget. Andra saker fanns säkert också med i bilden, som fri passage för järnmalm till tysk krigsindustri mm.

Men som sagt, många fälttåg gick redan under 1600-talet ner till Tyskland för att hjälpa nordtyskarna mot det katolska oket. Vi sågs som hjälpare. Lika väl som tyskvänligheten fanns så fanns motsatsen rysshatet och detta fanns in i vår tid. Även när jag var barn fick jag ibland höra att du är ryss när jag gjorde något dumt, eller akta dig, som min farfar sa, så inte ryssen kommer och tar dig. Ja sedan kom ju kommunistskräcken o det kalla kriget så rysskräcken höll i sig.

Tyskvänligheten har vi däremot upplevt under kriget då många svenskar tog parti för politiken som Hitler förde. Och få har väl hört någon utpräglad misstro mot Tyskland genom tiderna.


Men nu några ord om Stiernhöök som 1674 gav ute en bok om Sveriges medeltida lagar.
Han tog avstånd från överdriven götism och ansåg att vi inget visste om förkristen tid utan att det bara var önsketänkande att civilisationens vagga utgjordes av svenska urfäder.

Det var seder som till slut hade nedtecknats till lagar och Sveriges äldsta rätt sammanföll med den tyska rätten, ansåg han. Anledningen till denna ståndpunkt var att han såg tyskar och svenskar som ett och samma folk historiskt sett. Här fanns redan tanken på ett folk.

Många såg det på detta sätt och ur denna syn kan tyskvänligheten ha uppstått och bevarats genom historien.


Kanske vänder den ekonomiska krisen nu skrivs det i dagarna i pressen
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081014/OPINION/218105946/1024/&/Kanske-vander-det-nu

Tillfälligt kan man skjuta upp den på det sättet anser jag. Det är vad som nu försöks. Men det innebär i förlängningen att smällen blir än kraftigare när den väl kommer. Att undkomma den är omöjligt, att skjuta upp den kan man göra med olika medel under en längre tid med olika åtgärder. Resultatet blir då börsstegringar utöver värdena igen och under en tid fortsätter detta men kraschen kommer. Djupare än vad den skulle blivit om inga åtgärder tagits.