Google

Translate blog

lördag 25 oktober 2008

Det är skillnad på rov (skade) djur och kramdjur! Utrota varg och vildsvin igen!


Man levde på boskapsskötsel och odling, svältår var vanliga. När då vargen kom och rev boskapen och vildsvinet bökade upp åkern då är det självklart att man tog död på missdådarna. http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1873089.svd
Skadedjur har alltid varit en kamp för människan, rovdjur då, bakterier och virus i dag.

Men nog var naturen i vårt land lika trevlig och fin under första hälften av 1900-talet när vi slapp skadedjuren vildsvin och varg? De behövs inte. Så jag anser att våra förfäder visste vad de gjorde och de gjorde rätt. I dag förstör vi igen för odlare och uppfödare och snart kan vi få vildsvin och varg inne i tätorterna i jakt på mat. Dagens människa lever i en fantasivärld där djur förmänskligas och det är lätt gjort när många bara upplever djur i tillrättalagda teveprogram istället för i verklighetens kamp om överlevnad.. I Disneyseriernas (filmernas) värld och sällan eller aldrig stegar utanför stadens domäner och ännu mindre vet hur landsbygdens människor lever.


Brenner var vår första
myntsamlare av rang. En ny vetenskap kom till genom hans samlande, numismatiken blev nu en erkänd vetenskap. Brenner var från början en skicklig avbildare, han började som miniatyrmålare och fortsatte med att måla av bl.a. medeltida mynt. Hans avmålningar var så noggranna att de uppmärksammades även utanför Sveriges gränser.

Dock förvirrade han sig i medeltida datering av mynt och antog att de äldsta mynten kom från Olof Trätäljas tid. Tiden runt 800 talet, vilket inte är med historien riktigt. Att så kunde ske berodde på att de tidigaste mynten inte hade årtalsinskription. Hans påstående kom att tas på allvar fram till 1800-talet då man vetenskapligt var lite mer kritisk till götismens vetare och påståare från 1600-talets stormaktstid.

Ett tips om du är intresserad av att lära mer om Trätälja eller andra mer eller mindre sanna figurer i svenska landskap så har denna länk mycket intressant att berätta. Det handlar om vikingatiden, den tid som Trätälja levde i. Trätälja var vad man vet i dag en historisk gestalt. Hans gravhög finns i Säffle. Länken är följande
http://www.foteviken.se/sweden/vik2_varm.htm