Google

Translate blog

måndag 27 oktober 2008

Kan verkligen Ex- kriminella få jobb genom hjälpprojekt?


Läs artikeln och lägg märke till begreppet ”kan”.
http://hd.se/landskrona/2008/10/19/ny-lokal-som-kan-ge-ex-kriminella/
I så många andra projekt för inte bara kriminella utan alla slag av arbetslösa har ursäktningsbegreppet för att projektet misslyckats använts . Begreppet ”kan”.
”Kan ge jobb” innebär att det finns en möjlighet. I utopin är den möjligheten större på pappret än i verkligheten. Men de som man ändå lyckats skaffa arbete till uppförstoras statistiskt för att visa att projektet var lyckat även om bara en fick ett lönebidragsjobb. Det är Sverige av i dag. Sverige fullt av bidragsrelaterade arbeten och snart pensionsfärdiga praktikanter som gör ett lika fullgott arbete som deras fullbetalda arbetskamrater. Lycka till med detta projekt, alltid bör någon få något ut av det. Projektledarna eller de som det riktas till.


Elias Palmskiölds arbete försvann i stora delar i slottsbranden.


Han var Sveriges största samlare genom tiderna. Han var son till Erik Palmskiöld som var en mycket duktig riksarkivarie som under 55 år innehade denna tjänst till full belåtenhet. Riksarkivarie som han var och stolt yrkesman dog han 1686, vilket gjorde att han slapp uppleva slottsbranden 1697 då två tredjedelar av riksarkivet och hans arbete blev lågornas rov.

Men nu sonen Elias o hans samlarmani. Allt av äldre handskrifter och dokument som han fick tag på avskrev han tillsammans med sin stab av medarbetare.

Det finns en förteckning av hans verk och denna omfattar 497 volymer som är fördelade på ämnesgruppering, i detta fall tjugo ämnen.

Koncentrationen ligger dock på typografi ett ämne han hoppades få användning för genom att ge ett bidrag i ämnet i Eric Dahlbergs verk Suecia antiqua et hodierna.
Ett verk där dåtidens Sverige beskrevs inom alla vetenskaper.
Verket ligger i sin helhet idag ute på nätet och kan läsas här http://www.kb.se/suecia/
Mycket fina planscher kan ses och studeras här i uppförstorning om så önskas.