Google

Translate blog

måndag 3 november 2008

Vår tids frälse är politikerna.


Dessa tar beslut som att sänka ersättningen i a-kassan för de som varit utanför arbetsmarknaden längst och redan är hårt pressade ekonomiskt och känslomässigt.
Men detta beslut kan inte drabba dem själva.
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1276305&lid=puff_1276347&lpos=rubrik
Då är det inte svårt att ta obekväma och omänskliga beslut när man själv inte drabbas utan istället ser det som ideologiskt riktigt för att gynna sin egen klass av medlöpare. Vi har därmed ett nytt frälse. Förr hade vi skattebefriad adel, i dag har vi arbetslösbefriade politiker. Båda lika privilegierade sett utifrån sin tid.



Fadern Olof Rudbeck

och sonen Olof Rudbeck d.y. Båda kända, var och en på sitt sätt.
I utdrag kan följande nämnas.

Den äldre: Skrev bland annat boken om Atlantica vilken jag tidigare skrivit om här på bloggen. Han ansåg att Platons försvunna Atlantis hade funnits i Sverige. Han var patriot ut i fingerspetsarna och försökte bevisa Sveriges ärofulla historia där man även kunde se Sverige som civilisationens ursprung.

Den yngre, sonen Olof Rudbeck reste till Lappland tillsammans med några grevar och en ritare för att rita av växter, djur och fåglar på uppdrag av fadern som lyckats få stöd av kungen för projektet.

Han såg lapplands rika och exotiska flora, upplevde de ljusa sommarnätterna och övertygades genom dessa upplevelser som han blev exotisk över att detta var de lycksaligas boningar. Hans götiska påverkan från fadern blommade här fullt ut. Videbuskarna var rikligt förekommande och namnet på dessa Salix vilket på latin betyder salig var enligt honom ett bevis på riktigheten av att tolka lappland som de saligas nejder.
Genom sin mycket detaljrika fågelbok med vackra avbildningar av lapplands fåglar ses han som zoologins fader i Sverige.

Här är en länk med lite om far och son Olof Rudbeck. http://www.bgf.nu/ljus/u/rudbeck.html