Google

Translate blog

måndag 10 november 2008

Vi pedagoger måste protestera mot utökningen av skoltiden.


Att öka skoltiden har inte gett fler jobb. Varför då få 10-årig skolplikt?
Utbildning för ingen till nytta för få, varför utbilda fler och fler under längre och längre tid? Frågan är berättigad nu när moderaterna hittat på en 10-årig skolplikt.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159584
För trettio år sedan gick ex få på universitet men de som gick fick arbeten. I dag är det tvärtom, det är inflation i utbildning. Nej något extra skolår behövs inte, effektivisera istället den 9-åriga grundskolan så den blir lika effektiv som den gamla sexåriga folkskolan.

Vi behöver inte mer förvaringsutbildning i flumämnen och flumpraktiska göromål. Satsa istället på effektivitet och skapa riktiga arbeten istället för utbildningsökningar till gagn för ingen mer än lärarskrået och statens möjlighet att förvara åldersgrupper längre tid i utbildning och härmed slippa försörjningpsproblematiken i arbetsmarknadshänseende.


Anders Spole, astronomi professorn

i Uppsala. Och denna titel hade han fastän han aldrig tog någon examen i ämnet.
Men han blev ändå den främste inom området under 1600-talet.

Han reste ut med sina studenter ut i Europa där han besökte de främsta matematiker och astronomer som fanns under dessa år.

I Paris undervisade han svenska adelsgossar på den svenskkoloni som då fanns, i navigationslära och befästningskonst. Vid hemkomsten bytte han sin arbetsplats från Uppsala universitet till det nyöppnade Lunds universitet. Detta universitet stängde senare under det dansk svenska kriget och Spole återvände till Uppsala.

Han som så många andra var övertygade om att solen var en fixstjärna som Jorden kretsade runt. Men han var ändå lite av en försiktig man när det gällde att föra ut detta med kraft bland sina studenter då dogmen stred mot bibeln och kyrkan.

Spole var även med i två projekt som genomfördes under dessa år.

Första projektet var att tillsammans med Bilberg undersöka fenomenet midnattssolen. Varför solen aldrig gick ner under sommartiden. Detta förundrade den lärda världen mycket efter det att Karl XI varit uppe i Torneå och förundrat sett fenomenet med egna ögon och önskat sig en förklaring på fenomenet. Nu skulle sanningen fram med hjälp av kungliga pengar.

Andra projektet Spole och Bilberg samarbetade om var ett nytt kalendarium. Den julianska kalendern hade blivit allt mer i otakt med solens gång. Men de rörde ihop allt till en helt egenkonstruerad kalender som inte fick gehör. Spole dog under denna tid och kalenderröran bestod.

Först 1753 gick vi över till den kalender som vi sedan haft och som många ute i Europa redan antagit. Den gregorianska kalendern konstruerad av påven med samma namn år 1582.