Google

Translate blog

tisdag 11 november 2008

Använd bibelcitat i reklamen.


Varför kan inte bibelcitat användas i reklam eller som i Canada som tankespråk i bussarna? http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159589
Här i Sverige verkar det mer accepterat att använda ironi och svordomar mm i reklam än citat från bibeln. Hur mycket fint kunde man inte göra med reklam eller bilder om man använde bibelcitat i de godas tjänst. Självklart skulle citaten inte missbrukas för att locka utan de skulle användas till seriös information av produkter eller tjänster.

Att sprida goda citat är en fin sak i medmänsklighetens tjänst då det kan få människor att tänka och reagera annorlunda. En detalj som kunde användas i kampen mot ondskans tankar och inte minst egoismens som vår kära regering förespråkar där lycka beror på framgång och olycka ska bestraffas ekonomiskt för den som drabbas.


Kemisten Urban Hjärne


var en av de som ansåg tortyr var det enda som kunde få en häxa att erkänna sina konster. Men denna ståndpunkt lämnade han som väl var senare under livet och ägnade sig istället åt det han begrep sig på, kemi.

Han var utbildad till läkare och som sådan även under en period livläkare till en greve Tott.

Han invaldes i det anrika Royal Society 1670, här fanns gräddan av medicinforskare. Det var även Hjärne som öppnade Medevi brunn utanför Motala. Att dricka brunn blev populärt inom de högre stånden och rekreation var på modet inom dessa kretsar. Här öppnade han även ett lasarett med plats för 200 patienter.

Eftersom Hjärnes Medevi blev en succé öppnade han ytterligare fler kurorter, bland annat ett i Sätra. De idéer och behandlingsmetoder han arbetade utefter finns nedtecknade och bevarade i flera skrifter. Han hade sina guruers o sina förmodanden. Han var starkt påverkad av Paracelsus o inte minst alkemi, kabbala och magi. Alkemins förespråkare var många under dessa år. I dag är denna kunskap så gott som bortglömd

Han fick även status som förste livmedikus hos Karl XI, och senare även hos änkedrottningen Hedvig Eleonora. Nu rullade pengarna in och av dessa iordningställde han ett privat laboratorium.

Nu skapade han egna läkemedel med hemligt innehåll som han lyckades få tillstånd att sälja.
Han adlades i slutet av sin levnad. Sina sista år var han starkt präglad av religionsgrubblerier.

Han var gift tre gånger. Första hustrun hette Maria Svahn, andra Catharina Bergenhielm och den tredje Elisabeth Cederström. Med dessa hustrur fick han tillsammans 26 barn.
Han begravdes med sina hustrur i Bromma kyrka när den dagen kom.