Google

Translate blog

onsdag 19 november 2008

Ateismen från kommunismen ligger kvar i Rysslands folksjäl.


Kommunismens fall inkluderade religionsutövning blev öppet igen.
Men nu skärps religionsutövningen åter i Ryssland.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159954
Genom att flera samfund förbjuds skärps åter åsiktsfriheten. Frågan är varför och hur det kan ske i ett ickekommunistiskt land? Frågan är även om detta kommer att ske i före detta sovjetimperiets utbrytarstater som Vitryssland, Ukraina m.fl.?

Det är en förundransvärd fråga hur och varför det kan ske. Ligger vissa kommunistiska propåer från stalintiden kvar i den ryska folksjälen från den tiden? Är Ryssland på väg mot en hård diktatur igen? Ingen vet, framtiden ser oroväckande ut. Ryssland önskar kanhända bli en stormakt igen. Vi får se hur världen ser ut om några år.


Pehr Wilhelm Wargentin.

Det var han som genom sitt arbete under en lång tid under 1700-talet fick den svenska vetenskapsakademin att erhålla europeiskt rykte som en av de bästa akademierna i Europa.

Han var skolad av bl.a. Celsius och intresserad av astronomi och hans avhandling om Jupiters månar kom att uppmärksammas långt utanför Sverige.

Han var under ett tag med i den veteskapliga akademin, som dess ständige sekreterare förde han protokoll, organiserade dess arbeten, handhade korrespondensen med omvärlden, konstruerade nya almanackor, korrigerade arbetskamraters texter i akademins namn och skötte även biblioteket.

Han var mycket populär. Dock fick han med tiden hjälp med arbetsbördan som var lite väl stor för en enda man.

Han har även fått epitetet statistikens fader då han utvecklade föregångaren till statistiska centralbyrån i befolkningsräkningssyfte. På detta område låg vi före det övriga Europa.

Han var även involverad i byggandet av Trollhänte kanal och den kalenderreform som kom under 1753.