Google

Translate blog

lördag 22 november 2008

Tjänstehjonen har alltid funnits, nu som då.


De står bland de lägsta på samhällsstegen, tjänstehjonen eller hembiträdena eller som de i dag kallas de personliga assistenterna. Manliga som kvinnliga. De som ska serva utan att klaga. Det är enbart de långtidsarbetslösa och sjuka som står lägre i dag i samhällshiarkin.
http://www.fokus.se/2008/11/var-tids-tjanstehjon/
Det ingen annan vill ta tag i ska assistenterna göra om de inte vill hamna i den lägst värderade samhällsklassen som behandlas ekonomiskt än värre än assistenten. Assistenten har däremot att se fram emot hårda ord, krav och spott och toalettbestyr. Ja, världen är som den alltid varit uppdelad i servande och servade. Numera är ibland båda grupperna ur samma klass till skillnad mot förr då det var de med bäst ekonomi som hade tjänstehjonen.


Samuel Ödmann, psalmdiktaren

vilken beskrev sin skola med orden Latin, katekes, glosor o stryk. Denna skola var Växjö trivialskola på 1760 talet. Här är en länk där man kan läsa om dessa skolor och var i Sverige de fanns ort för ort. http://sv.wikipedia.org/wiki/Trivialskola

Ödmann latin o teologin var ledstjärnan inom dessa skolor. Att lära sig utantill var regel och man rabblade psalmer o årtal dagligdags och vid missar åkte rottingen fram o randade bakarna så gnistorna yrde.

Ödmann som själv var lärare under denna tid var som sina kolleger uselt betald. Om han som många av sina arbetskamrater även var svårt alkoholiserad förtäljer inte historien.

Skoldagarna var långa, man började 5.00 och slutade 17.00 med en rast mellan 10.00–12.00

De psalmer slutligen som Ödmann komponerat finns här http://sv.wikipedia.org/wiki/Samuel_%C3%96dmann

Och då de finns i 1819 års psalmbok så bör en länk där dessa kan läsas finnas med och här är denna http://hem.bredband.net/psalmer/